Над 200 вида вина от 5 държави ще дегустират посетителите на Августиада

Стара Загора Лайф

17-10-2013, 16:05

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Второто издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе от 18 до 20 октомври в Регионален исторически музей - Стара Загора, ще бъде със силно международно участие

Вина с доказани качества от Австрия, Македония, Гърция, Турция и България ще бъдат представени на традиционния форум. Посетителите ще могат да се докоснат до над 200 вина и да опитат кулинарните изкушения, които ще подготвят 6 елитни готвачи от Executive Chefs Club of Greece и президентът на клуба Парасхос Аксиотис, председателят на Chefs Club Стара Загора Тони Иванов и неговият колега Петър Йоргов, носител на приза Най-добър готвач на България за 2009 г. Това съобщи Галина Нифору - управител на съорганизатора на фестивала -OINORAMA wine consulting & business solutions и председател на Българската асоциация на износителите на вино.
Страна партньор на второто издание на Августиада е Австрия, която много добре се представя на световната винена карта. В Стара Загора ще бъдат дегустирани органични вина от малки производители, които използват местни сортове грозде. Фестивалът ще бъде открит официално на 19 октомври от 11:30 часа пред Регионалния исторически музей с участието на гръцки фолклорен ансамбъл и спектакъл на актьорите от Младежка театрална студия Сцена 99, с ръководител Христофор Недков.
По време на винения фест в различни ресторанти в Стара Загора, които членуват в Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, ще има акценти, посветени на Августиада. Заради големия интерес от страна на изложителите следващата година форматът ще бъде разширен, каза председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов.
Община Стара Загора е изключително отворена към гражданите и включването на фестивала в културния ни календар е доказателство за това, заяви зам.-кметът Иванка Сотирова. Всяка година ще предлагаме различни акценти по време на Августиада, за да опознаят посетителите богатото историческо наследство на Стара Загора. Тази година ще популяризираме мозайките, защото градът ни е доказан център на античното мозаечно изкуство, сподели директорът на Регионален исторически музей - Стара Загора Светла Димитрова. Тя добави, че сувенирните чаши с логото на Августиада са обогатени с още една, която ще прослави античните мозайки. В пресконференцията участва и д-р Диана Бушкалова - председател на Клуб на виното Дионис, който е сред основните партньори на фестивала.
По време на изложението ще има представяне на баристи и музикални изпълнения на известните класически акордеонисти Атанас Диновски и Пол Шуберт от Австрия.