Областният е набелязал мерки за заплащането на миньорския труд

Мисия Бургас

17-10-2013, 16:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Павел Маринов влезе в мината при служителите на "Черно море"

Има шанс да се постигнат гаранции за редовно плащане на миньорските заплати, според селектирани от областният управител на Бургас - Павел Маринов мерки в сектора. Това стана ясно след среща на губернатора с представители на ръководството на "Черно море" и "Топлофикация Сливен" днес.

Вчера след продължило повече от 20 часа стоене на 300 метра под земята, 49 протестиращи успяха след преговори между КНСБ, Министерството на икономиката и енергетиката и ръководството на мината да бъдат осигурени заплати за август на служителите, както и премии от по 300 лева за близо 540-те работници.

Набелязани са конкретни мерки за подобряване на положението за постигане на относително валидни гаранции за редовно изплащане възнагражденията на миньорите. Областна администрация се ангажира конкретно да отправи предложение до НЕК средствата, които се отпускат до енергетичните дружества за погасяване на задълженията на държавата към тях да се разпределят не пропорционално, както е сега, а диференцирано, съобразно социалната тежест на всяко отделно енергийно дружество в икономика. По този начин ще се опази и подпомогне българското производство и ще се гарантират съществуващи работни места у нас. Сега в Мина Черно море работят близо 800 души, което го прави едно от големите предприятия в региона, отговорно за поминъка на много от неговите жители. Евентуално закриване или дори временно спиране на мината означава същинска социална бомба, счита областният управител.
Друга мярка, която ще се предприеме, е да се намали тежестта на високите социални осигуровки, които сега плащат миньорите, без да получават за това кой знае колко по-големи пенсии от тези на заетите в други сектори.