Нефтохимик преговаря отново за Лазур

Спорт

17-10-2013, 18:14

Автор:

Марин Боянов

Всичко от Автора

В Бургас я докарахме дотам, че един мач може да реши съдбата на цял един клуб

По-късно тази вечер или утре сутринта ще се състоят преговори между ръководството на Нефтохимик и изпълнителния директор на Черноморец Пламен Киряков, относно ползването на стадион Лазур за съботния мач на отбора срещу Пирин Гоце Делчев, научи Burgasutre.

Очаква се по-късно тази вечер Киряков да се прибере от чужбина и да се срещне е представители на изпадналия в немилост бургаски клуб. От Черноморец изпратиха нотариална покана за плащане на 36 000 лева за ползването от клуба на спортното съоръжение до момента и ако тази сума не бъде преведена по сметкате на синия клуб, нафтата няма да играе на Лазур.

Както вече стана ясно от БФС намериха кусури на тревното покритие в Несебър и не позволиха на отбора да играе мачовете си в морския град, отдалечен на 30 километра от Бургас.

Спортното съоръжения обаче, макар и с някои препоръки, бе одобрено от представители на УЕФА за провеждането на мачове от ЕВРО 2015 за юноши. Явно представите на европейската футболна централа и родното БФС в доста отношения се разминават. Поне що се отнася до тревната настилка. От констатацията на хората направили проверката излиза, че  едва ли не всички терени на останалите стадиони, където играят професионалните клубове са в отлично състояние. Да не говорим за инфраструктура и ред други неща. 

Подобен казус имаше и за българското участие в евротурнирите, т.като според УЕФА България няма стадион, който покрива условията за мачове от груповата фаза на турнира Шампионска лига. Все пак, макар и с ред условия от УЕФА бе направен компромис, след който по бързата процедура бе задействан механизма за построяване на нов национален стадион, който да отговаря на изискванията за такива мачове. Хората ангажирани с проекта, заявиха ясно: стадиона ще бъде за всички, така както е на много места в Европа.

В уж най-добрия град за живеене в България обаче това не може да се случи, въпреки многото европейски примери - Мюнхен, Милано, Цюрих, Дженоа. Поради непосилно високата цена за ползването на съоръжението.

Може би тук идва ред и на Община Бургас, която не може да се отрече, помага доста на Нефтохимик до момента, да се намеси по-решително и да призове или подскаже деликатно или пък по-настоятелно на своите партньори в ПСФК „Черноморец Бургас” да помислят за по-приемливи условия, при които другият бургаски тим да играе срещите си на останалия (за огромно съжаление), единствено годен стадион за футбол в Бургас. И докато текат тези тежки часове, в които се решава бъдешето на един отбор, да се помисли поне за един цялостен проект за бъдещето на спортните бази в Бургас и региона, не да се решава на парче както е в момента. В Бургас я докарахме дотам, че един мач може да реши съдбата на цял един клуб с традиции, привърженици и 30-40 човека, които утре да останат на улицата.

Засега остава малко повече от половин ден, в който Нефтохимик трябва да обяви къде ще играе. "Комисията" даде време до 12 часа на обяд в петък.  В противен случай ще последва служебна загуба, а при втори подобен случай и изваждане на отбора от „А” група. 

Да не говорим за това, че и следващия мач на Нефтохимик е отново домакински - с Литекс Ловеч.