Бургазлии "за" напълно да се забрани употребата на алкохол преди шофиране

Животът

18-10-2013, 06:22

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тествай "алкохолните" очила в Бургас

Всеки втори не знае каква концентрация в кръвта е разрешена при управления на автомобил

Близо 63% от жителите на Бургас смятат, че консумацията на алкохол преди шофиране трябва да бъде напълно забранена. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, проведено в рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

Същевременно, всеки втори от шофьорите в Бургас (54%) не знае каква концентрация на алкохол в кръвта е разрешена при шофиране, а три от пет (63 %) не знаят какви са наказанията за шофиране в нетрезво състояние. 27,2 % пък признават, че поне веднъж са се качвали зад волана след употреба на алкохол.

Кампанията ще се проведе в Бургас на 19 и 20 октомври от 12 до 16 часа в търговски център МОЛ Бургас Плаза. В рамките на инициативата жителите на града ще могат да изпробват т.нар. "алкохолни" очила, които симулират наличието на различна концентрация алкохол в кръвта. Бургазлии ще могат да се включат в интерактивните игри, организирани от промо екипите на кампанията, като управляват мини кола с дистанционно управление, направят кратка обиколка, возейки се с "алкохолните" очила в автомобил или отговорят на другите предизвикателства на промо екипите.

Целта на активностите, част от кампанията, е да дадат възможност на всеки участник в инициативата да разбере как съответното количество алкохол променя реакциите му и го прави неспособен да шофира и да извършва множество рутинни действия.