Турция иска екстрадиция на обвинен за тероризъм

Крими

18-10-2013, 06:31

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дирен от Интерпол поиска бърза екстрадиция в Швеция

Бургаският окръжен съд прецени, че на този етап не може да се произнесе по искането

Член на турската опозиционна Партия на националното действие застана пред Бургаския окръжен съд вчера по дело за екстрадиция, образувано по искане на Р Турция, съобщава "24 часа".

Левент Темиз е влязъл в България нелегално през август в района на Малко Търново и е задържан от Гранична полиция. Тогава български медии, позоваващи се на публикации в турската преса съобщиха, че у нас е задържан лидер на терористичната организация "Сивите вълци". В искането за екстрадиция това название не се споменава, но се визира обвинение за участие в организирана терористична група, уточни Калина Чапкънов, шеф на Бургаска окръжна прокуратура, която е обвинител по делото.

Вчера стана ясно, че Темиз е депозирал молба до президента за получаване на убежище. Отговор от институцията обаче не е получен.

Двама български адвокати представляват Темиз в процеса за екстрадиция - Валентин Калчев и Петър Димитров. Съдебният състав, председателстван от съдия Петя Петрова, допусна до разпит двама свидетели на защитата, пристигнали за делото от Турция - депутатът от Партия на националното действие Атила Кая и адвокатката Закие Сабрук, която е представлявала Темиз по делото в Турция.

Левент Темиз е един от осъдените по известното в южната ни съседка дело "Ергеникон". Той има 10-годишна присъда, която обаче не е влязла в сила. Процесът е приключил на първа инстанция и в момента тече обжалване, обясни адвокат Сабрук.

Тя и депутатът Кая заявиха, че процесът е политически, обвиняеми по делото били само членове на опозиционни структури.

Не знам Левент да е работил срещу Р Турция, каза депутатът. Той обясни, че към процеса "Ергеникон" се проявява много голям интерес.

В турското общество има становище, че хора, които не са съгласни с правителството, започват да се преследват, по това дело обвиняеми са още началникът на Генералния щаб на армията, генерали, професори, доктори, заяви Атила Кая.

На въпрос на адвокат Калчев дали Левент Темиз членува в организация "Сивите вълци", Кая отговори: "Няма такава организация." Той обясни, че и двамата членували в друга организация - "Националистични огнища", чиято емблема е сив вълк. Целта й била да разширява познанията на ученици и студенти в областта на културата и историята.
Съдът прецени, че на този етап не може да се произнесе по искането за екстрадиция. Един от мотивите е, че няма становище от Президенството по искането за убежище, освен това в Бургаския окръжен съд не е получено и копие от присъдата.

Магистратите замениха задържането под стража с домашен арест, но Темиз остава в затвора тъй като има постоянен арест заради незаконното минаване на границата.