Нова измама Бежанец за 1500 евро

Най-доброто от печата

18-10-2013, 06:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мошеници обещават документи срещу рушвет

Измамници налазиха бегълците от Сирия. Те обещават за нула време да им издействат статут на бежанец срещу 1500 евро. Мошениците се навъртат около лагерите в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и до джамията в центъра. Няколко семейства вече са станали жертва на тарикатите, които се представят за адвокати. Последният такъв случай е от центъра за настаняване в Харманли.
"При режима на Асад рушветите са обичайна практика и хората лесно се подвеждат", коментираха от сирийската общност у нас. Наркодилъри също атакуват бежанците, като искат да ги наемат за пласьори. Прогнозите сочат, че до края на годината в България ще има 11 000 бегълци.

Мафиотски структури вече са започнали да наобикалят центровете за бежанци и да обещават даване на статут срещу пари, научи "Стандарт". Освен че лъжат сирийците, бандити се опитват да ги вербуват за пласьори на дрога, алармираха служители на реда. Бандитите се навъртат и около джамията в столицата, която стана своеобразно средище за чужденците у нас. "Заради факта, че в Сирия корупцията била на доста високо ниво, тоест се плаща за доста услуги под масата, бежанците, дошли у нас, не се изненадвали от факта, че трябва да платят за статута си. Именно от това се възползват и организираните престъпни групи", обясниха униформени. Няколко семейства вече дори били подлъгани и станали жертва на измамниците. В центъра за настаняване в Харманли например екип на "Стандарт" намери двама мъже, които се промъкваха, за да доставят храна като дарение от адвокат. Бежанците обаче казват, че юристът им е на посещение с цел съдействие за по-бързото придвижване на документите за статут. За услугата той им поискал по 1500 евро. Самият адвокат чака пред вратата на бежанския център. Представя се като адвокат Тодоров и отрича да е дошъл със специална мисия в центъра. Признава обаче, че от години работи с различните общности на емигранти у нас. 
Бежанците от временния лагер в Харманли нямат ток и палят огън между фургоните, за да се стоплят, разказа пък докторът от Сирия Мохамед Алкасу. Генераторът, с който разполага лагерът, може да захрани само един фургон. В него се топли водата за храната и къпането на бебетата.
Проблемът с ел. захранването ще се реши едва когато се прехвърли собствеността на терена от Министерството на отбраната към Агенцията за бежанците.