Деси Тенекеджиева ни развежда из София в 19 късометражни филма

Афиш

18-10-2013, 16:42

Автор:

Миролюба Евтимова

Всичко от Автора

Целта на проекта е да подкрепи кандидатурата на София за културна европейска столица

От началото на лятото Деси Тенекеджиева и нейният екип работят върху необичайна документална филмова поредица - „Спирка Европа: София 2019”.  

Деси Тенекеджиева е продуцент и режисьор на 19 късометражни филма за едни от най-важните културно-исторически обекта в столицата, а оператор е майсторът на камерата Александър Моллов. Целта на проекта е да подкрепи кандидатурата на София за културна европейска столица през 2019 година.

Кратките рекламни филми представляват своебразен информационен гид за богатото историческо минало на града. Целта е те да концентрират вниманието на жителите и гостите на София към едни от вечните и символи. Всеки филм съдържа богат видео и снимков материал с ефекти и е озвучен от актьора Атанас Сребрев.

Продължителното историческо изследване е направено от екип млади историци под ръководството археолога Васил Тенекеджиев - докторант към историческия факултет на Софийския университет. Консултант на проекта е известният историк Атанас Димитров, ръководител на екипа създал 3D възстановката на Антична Сердика. Окончателният сценарий Деси Тенекеджиева финализира с Румен Цонков, арт директор е Мариета Ценова, а аниматор - Мина Милева.
   
Филмите от „Спирка Европа: София 2019” ще са готови  в края на месец октомври, а официалната им премиера ще бъде на 9-ти ноември.

„В  София има не 19, а може би повече от 119 важни културно-исторически паметника и селекцията беше изключително трудна. Все пак се спряхме на едни от най-емблематичните, разделени  на няколко групи: археологически старини, храмове и молитвени домове, сгради на политически и културни институции и други. Столицата ни се нуждае от информационен спот върху уникалната си съхранена история, а всяко пътуване назад във времето ни разкрива нови светове. Съдбата на народа ни е белязана от епични битки и славни победи, от военни загуби, последвани от достойното им преодоляване и връщане към съзидателен живот. Такава е и древната и нова история на София”, сподели Деси Тенекеджиева.


Списък на обектите от проекта „Спирка Европа: София 2019”

Археологически старини:                                                                                                        1. Крепостните стени и порти на Сердика
2. Амфитеатърът на Сердика

Храмове, молитвени домове и музеи:
3. „Св. София“
4. „Св. Георги“ (Ротондата)
5.  Боянската църква
6. „Св. Петка Самарджийска“
7. „Св. Седмочисленици“
8. „Св. Неделя/Св. Крал“
9. „Св. Александър Невски“
10. Руската църква „Св. Николай“
11. Софийската Синагогата
12. Джамията при банята

Сгради на политически и културни институции:
13. Сградата на Царския дворец
14. Сградата на Парламента
15. Сградата на Народния театър „Иван Вазов“

Други:
16. Софийската баня
17. Паметникът на Цар Освободител
18. Джамията, трансформирана в Археологически музей
19. Орлов и Лъвов мост