Ученици осуетиха "ало" измама, спасиха спестяванията на дядо (ВИДЕО)

Животът

18-10-2013, 17:38

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Тези момчета са герои, казва благодарният бай Тасо от село Бостина

Две момчета се превърнаха в истински герои, след като спасиха спестяванията за дядо, попаднал в капана на поредната телефонна измама. Случката се разиграла в село Бостина, Смолянско.

Христо Янев и Томас Янев си говорели в центъра на селото, когато непознат шофьор ги попитал за пътя към детската градина. Младежите решили да го придружат до мястото. Детската градина обаче отдавна не била обитаема и след като видял това, шофьорът започнал нервно да звъни по телефона, което се видяло странно на децата.

Малко по-късно се появила и жертвата - Бай Тасо. Възрастният мъж носел със себе си дебел плик, обозначен с "ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ".

Осъмнихме се, не изглеждаше да има документи, човекът трепереше, разказват Христо и Томас.

Момчетата споделили притесненията си с шофьора, който (както се оказало по-късно) и не подозирал, че неволно е станал куриер в престъпната схема. В плика пък се оказали всичките спестявания на дядо Анастас – общо 5700 лева.

Не сме горди, нормално е, казват двамата спасители.

Тези момчета са герои. Жестоко ме подлъгаха. Казаха ми страшни неща за зетя и дъщерята, не са за разправане, вайка се възрастният човек. Събирали сме лев по лев за старостта, с тези пари чакаме смъртта си.

Христо и Томас ще бъдат отличени за доблестната си постъпка, казват от полицията. И предупреждават отново:

Измамниците са изобретатлени, много добри актьори и се възползват от първоначалния шок на възрастните си жертви. При подобни обаждания запазете самообладание, сигнализирайте на тел. 112 или потърсете помощ в полицията. И най-важното – свържете се с вашите близки.

Вижте какво разказаха жертвата и двамата спасители.

Кадрите са на rodopchani.bg