Данък лихва пада с 2% на година

Най-доброто от печата

19-10-2013, 06:43

Снимка:

Илияна Кирилова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Десятъкът на Дянков отива в историята в края на мандата

0-процентният данък лихва ще падне до 0%, но не в началото, а в края на мандата на кабинета "Орешарски" след 4 г. БСП ще изпълни предизборното си обещание да махне налога, но поетапно - ще го сваля с 2% годишно. Това обеща соцдепутатката Корнелия Нинова след поредния кръг от преговори на червените с Министерството на финансите по проектобюджета за 2014 г. Причината за плавната схема е, че хората на Петър Чобанов настояват в хазната да влизат 90-те милиона приходи от т. нар. десятък на Дянков, тъй като в противен случай парите трябва да се вземат от някой друг разход. За да не влизат в конфликт с кабинета, червените са измислили новия подход. Нинова ще предложи налогът да падне от 10% на 8% с поправка в Закона за доходите на физически лица. Идеята е данъкът догодина да е 8%, през 2015 - 6%, през 2016 - 4%. А за 2017 г., в средата на която изтича редовният мандат на този парламент, стъпката надолу ще е 4%, за да стане налогът 0% в годината на изборите. 
Лихвите по депозитите се облагат от 1 януари т.г. по настояване на финансовия министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. Аргументът му бе, че тези лихви са доход, както всеки друг и няма логика да не се облагат. Тогава БСП остро възрази, предвеща ниски приходи в бюджета от новия десятък и обеща да го махне, щом дойде на власт.
За първи път с новия бюджет на конкурентен принцип ще бъдат разпределяни 600 милиона лева, съобщи Румен Гечев от БСП. Властта ще създаде две програми: "Икономически растеж и региони" и "Образование", за финансиране от които ще се кандидатства с проекти. За регионалния ще се състезават общините, като идеята е всяка област да получи пари по приоритетен проект. В първата програма ще има 500 милиона лева, а във втората - 100 милиона. Парите са дошли от орязани капиталови разходи на ведомствата, обясни пред "Стандарт" шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Програмите ще се управляват от нещо като граждански съвет от ресорни експерти, чийто състав още се уточнява. Шеф и на двете ще е финансовият министър Петър Чобанов.
Както "Стандарт" вече съобщи, в бюджета за 2014 г. не е предвидено намаляване на държавната субсидия за партиите, минали 1% на последните парламентарни избори. И тя остава по 12 лева за всеки спечелен глас.