Ортопедът доц. Бинка Попова стана "Лекар на годината"

Делегатите в Равда искат да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ

Носител на  най-високия почетен знак "Лекар на годината" -2013 е доц. д-р Бинка  Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница "Царица Йоанна", съобщиха от Българския лекарски съюз. Връчването на отличието ще стане на официалната церемония, по случай 19 октомври - Ден на българския лекар.
 
Доц. Попова е специализирала е в Съединените щати, има  редица участия като докладчик  в Канада, Унгария, Южна Корея. Дългогодишен преподавател към МУ –София научен ръководител на двама докторанти, член на Българско дружество по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката, на  Международната и Европеййската федерация на дружествата по хирургия на ръката.
 
"Златен почетен знак  на БЛС” за "Цялостна дейност и изключителен принос в развитието на българската медицина” бе присъдена на проф. Д-р Ставри Тошков.
"Мениджър на годината" стана изпълнителният директор на МБАЛ "Света Анна"-София д-р Димитър Димитров.
 
Призът "Достойно отстояване на интересите на съсловието" отиде при д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешната помощ – за активност при приемане закона за инкриминиране на престъпленията срещу лекари. Отличието "За  медицина, наука и най-успешно развиваща се болница” получи Специализирана болница  по хематология, София.  
 
За особени заслуги за издигане престижа на лекарската професия бе отличен д-р Георги Николов от Плевен. За изключителни заслуги в издигането престижа на БЛС и професионални умения пък бе удостоен съгражданинът му д-р Венцислав Грозев.
Междувременно продължава извънредния събор на Българския лекарски съюз в Равда. Беше гласувано Общата част на НРД да се стандартизира, като се договаря на 3 години, а  ежегодно се актуализират само цени и обеми.
 
Договорите с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март. Всяка година цените на медицинските дейности да се индексират, съобразно инфлационния индекс -  настояват още лекарите. 

Съборът гласува да се върне практиката -  при всяко посещение на лекар  в доболничната помощ пациентът да плаща  такса от 1% от минималната заплата, а за болничен престой – 2%. За тази цел да се подготвят законови промени. 
 
Делегатите се обедиха около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ.
        
В 15 ч. ръководството на БЛС ще представи на брифинг приетите до момента предложения за НРД-2014.