Търсят родителите на намереното дете

Животът

19-10-2013, 14:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Синеоко русо дете се оказа заложник в ромски лагер

Българчето е открито в цигански катун в Гърция

Полицията в Гърция опитва да идентифицира намерено дете, за което се предполага, че е българче. Момиченцето е на видима възраст 4-6 години, русо и със зелени очи. Открито е в ромски лагер във Фарфала, след ДНК анализ е установено, че няма роднинска връзка със семейството, при което живее.

Първоначално ромите твърдяли, че това е тяхно дете. След това няколко пъти сменили версията си за това как детето е попаднало при тях. Веднъж казали, че са го купили от баща му българин за 80 евро. Според друга версия, срещнали майката българка случайно в един супермаркет, тя като нямала пари да го отгледа, те я съжалили и взели детето, за да й помогнат.

"Досега не сме открили изчезнало дете в Гърция на тази възраст. Чрез Интерпол ще потърсим помощ от европейските държави", заявиха от полицията. Затова и заради подадената информация от ромите, се предполага, че детето е от български произход.

Според полицаите момиченцето е било отвлечено веднага след раждането, предполага се през 2009 г, пише standartnews.com. Детето е предадено на грижите на организацията "Усмивка за детето". Досега социалните работници са установили, че момиченцето е било принуждавано да проси. Най-вероятно ромите са искали да го продадат и са чакали добра оферта. "Детето е много объркано. Живяло е в много неблагоприятна среда, а след това внезапно е било преместено. Детето е в шок", каза Костас Янопулос от организация "Усмивка за детето".

Гръцките власти се надяват да открият биологичните родители на момиченцето. Ромите, при които го намериха, най-вероятно ще бъдат обвинени в отвличане, опит за трафик с деца и притежаване на фалшиви документи.

От организацията "Усмивка за детето" отправиха молба към всички хора в Европа, ако имат информация за детето да се обадят на тел. 116 000. Това е европейската телефонна линия за изчезнали деца.