Казарми стават бежански лагери, българите - недоволни

Региони

19-10-2013, 16:18

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Харманлии се страхуват от кражби и епидемии

Бившите харманлийски казарми започват се използват за бежански лагери, което очевидно притеснява местните българи, съобщи desant.net.

Само за една нощ в доставените през последния месец 80 фургона влязоха да живеят 54 души, предимно сирийци. 48 часа по-късно броят им набъбна на 167. Голяма част от тях са без документи за самоличност.

Спешното откриване на центъра в Харманли се наложило въпреки нежеланието на гражданите заради надхвърления с над 400 души капацитет в останалите места за приемане на бежанци. Хората в Харманли, особено онези, които живеят на метри от казармата, се опасяват, че ще има кражби или епидемия.

Центърът ще бъде от закрит тип, т.е. никой няма да има право да напуска територията на бившата казарма. За това ще отговарят два екипа на местното полицейско управление. Самите фургони на бежанците са оградени с телена мрежа.

На настанените във фургоните бежанци са осигурени пакети със суха храна за 5 дни и 65 лв. Те обаче няма да имат право да ходят в града и да харчат парите си. Служител ще се грижи да пазарува оттам за тези, които имат нужда от нещо.

Пристигналите сирийци трябва до месец да бъдат разпредели в село Пъстрогор и гр.Любимец. Тук обаче започва следващият проблем: много от тях излизат на протест заради тромавата процедура по даване статут на бежанец и лошите условия на живот. От една страна, те рушат домовете, където са настанени. От друга, се оказва, че някои от получилите статут на бежанци не напускат центровете, защото са доволни от престоя си в тях.

По закон сдобилите се с документи имат право да си тръгнат от лагерите и да не бъдат под денонощна полицейска охрана и наблюдение. Но и няма институция, която да ги изгони насила от местата за настаняване. Някои от бежанците от дома в  Пъстрогор, където са на свободен режим, търсели квартири. Техни роднини и близки, които живеят в Западна Европа, им изпращали пари за наемите.

Как ще се справи България с идващата бежанска вълна, все още не е ясно. Правителството призна, че не е готово да овладее ситуацията и все повече домове се препълват, без да има ясна перспектива за пристигналите сирийци.