Сираче изплаща дълга на починалия си баща

Региони

19-10-2013, 17:46

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Краят на тази история е в ръцете на Темида

Възможно ли е 11-годишно сираче да бъде накарано да плаща дълг на баща си в размер на близо половин милион лева? Е, явно е възможно, съобщи desant.net.

През 2006 Веселина е на 4 години, когато баща й загива в катастрофа. На място освен Веселин Карамфилов загива и возещият се до него 16-годишен младеж. Криминалистите излизат със заключението, че вината за инцидента е на Веселин, тъй като е карал пил.

През 2007 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу мъртвия Карамфилов. От неговата застраховка „Гражданска отговорност” са изплатени 5752 лв. за причинените щети по камиона „Мерцедес” и 40 000 лв. на бащата на загиналото момче. Така законно „ДЗИ-Общо застраховане” ЕАД иска да си възстанови изплатените обезщетения от наследниците на починалия 35-годишен мъж. А оказва се, че единственият законен наследник на Веселин е дъщеричката му.

Детето е родено от извънбрачно съжителство на Карамфилов с биологичната му майка Стефка Йорданова. През 2009 г. ДЗИ предявява в Хасковския районен съд частичен иск срещу Веселина от 10 752 лв., като 5752 лв. от тази сума са за нанесените имуществени вреди по цистерната. Районните магистрати отхвърлят по-голямата част от сумата и присъждат на застрахователите 48 лева – по 24 за пораженията по камиона и за неимуществените вреди, т. е. за смъртта на 16-годишното момче.

Застрахователят остава недоволен и обжалва решението пред Хасковския окръжен съд. Втората инстанция отменя постановлението на районните магистрати и уважава изцяло предявените искови претенции на ДЗИ за 10 752 лв. – за нанесените имуществени и неимуществени вреди. Процесът стига до Върховния касационен съд.

Междувременно второинстанционното решение на Темида в Хасково позволява на ДЗИ да заведе и още едно дело срещу малолетната Веселина за остатъка от 35 000 лева по пълната изплатена застраховка за смъртта на младежа.

Ако момичето започне работа, цял живот няма да й стигне да погаси само лихвите. Процентът за лихва е една 360-а върху сумата. По закон, при условие че в най-лошия вариант Веселина бъде осъдена за общия размер от 45 752 лв., то от внасянето на исковите молби до изплащането им тече лихва от 127.09 лв. на ден. Средно на месец това прави 3812.40 лв., а за година – 45 748.80 лв. Умножено до навършването й на пълнолетие от подаването на исковите молби лихвата ще надхвърли... половин милион лева.

Наследството на момичето, което й остава от баща му, е само една маса, една пейка и 2 стола. До деня на катастрофата Веселин е работил в София като таксиметров шофьор. В столицата той живеел на квартира без сключен брак с биологичната майка на детето си.

Краят на тази история е в ръцете на Темида. Черно на бяло обаче до този момент съдебният спор е в полза на застрахователя.

По думите на чичото, преди около месец  от ДЗИ са изпратили писмо до роднините на невръстното момиче, с което ги уведомяват, че се отказват от предявената претенция. На заседанието в окръжен съд в сряда правораздавателите потвърдиха думите му, че такава молба съществува. Защитникът на детето поиска процесът да бъде прекратен и застрахователят да поеме всички  направени до този момент разноски.

По закон обаче това не може да се случи и делото трябва да продължи. На 15 ноември съдиите Милена Дечева, Жулиета Серафимова и Тодор Хаджиев трябва да кажат последната си дума.