Туристически лодки ще акостират на новото пристанище в Сарафово

Мисия Бургас

20-10-2013, 06:22

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

До дни започват рибарското пристанище в Сарафово (СНИМКИ)

Зоната ще бъде охраняема, ще бъде достъпна за гражданите и рибарите

От 1 ноември започва строежът на новото рибарско пристанище в квартал "Сарафово". Това съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов.

"Уточнихме техническия и линейния график с фирмата- изпълнител. В момента се набелязват трасета на тежката техника, която трябва да премине към крайбрежната част, така че да не засяга инфраструктурата на квартала и да не я разрушава. Очакваме графиците да бъдат първо съгласувани и с управляващия орган по оперативната програма „Рибарство и аквакултури”, за да можем да изпълним в срок строителството", каза още кметът.

По думите му ще бъде изграден рибарски кей със защитни стени и кейов пристан, на който ще могат да акостират и домуват около 60 плавателни съда, предаде радио "Фокус". Ще има възможност за съхраняване на инвентара, оборудването на рибарите. Ще има пункт за първична преработка и претоварване на риба, ще се изгради по-голям паркинг. Зоната ще бъде охраняема, ще бъде достъпна за гражданите и рибарите. Там ще могат да акостират и туристически лодки. Жителите на квартала са реагирали позитивно.

"Самите рибари също го одобряват. В момента ще претърпят малко дискомфорт, защото ще ги преместим за известно време встрани от сегашния кейов пристан, за да може да бъде извършена инвестицията, но след това ще бъдат доволни, защото инфраструктурата ще бъде много по-различна от липсващата в момента", каза още Николов.
Предвижда се строежът да приключи до края на следващата година. В началото на миналата седмицата Димитър Николов спечели първо място в категорията Успешно привличане на инвестиции, в рамките на конкурса „Кмет на годината”, който се проведе в к.к. „Албена”. Николов коментира наградата така:

"Моето мнение за такива класации и номинации е малко по- несериозно. В смисъл, че ние, кметовете, всеки ден участваме в такива класации на гражданите, решавайки ежедневно проблемите им. За мен е важно дали се справям с ангажиментите, които съм поел пред бургазлии, и дали хората оценяват това.

Иначе ми е приятно заради екипа, който ръководя, защото наистина с мен работят интелигентни, добре мотивирани и гонещи развитието на Бургас град момчета и момичета. Конкуренцията е между всички кметове в страната. Надявам се с тази награда да сме оценени като желание да помогнем на нашия град", каза Николов. Той препоръча на кметовете от страната да работят с европейските средства и да слушат повече хората.