Ученици на бунт срещу некадърните учители

Децата недоволни и от феодализацията в школата

Директорите на училищата да имат мандат най-много от 9 години, а учениците да дават мнението си за тяхното назначаване, както и за назначаването на учителите. Ученическите стипендии пък да се фиксират на 50 лева. Това са част от предложенията на новосъздадения Съюз на учениците в България, изпратени в специално писмо до медиите. 

В писмото се открояват стряскащи данни - 41% от българските ученици до 16 години са неграмотни, 38% не завършват училище. Данните учениците са взели от Европейската комисия и с тях подчертават, че образованието ни има големи проблеми. Стряскащо е още едно изречение - "Учениците се учат да заучават материал, а не да мислят".

Децата смятат, че често причината е в самите учители. Просто някои учители претупват нещата. просто не дават сърцето и душата си, в урока, който предават, заяви Диана Парапанова, Съюз на учениците в България.

"Има некадърни учители съжалявам, ако обидя някой... те просто влизат преподават теорията, излизат си и това е", разкри Тодор Тодоров, Съюз на учениците в България.

Учениците искат креативни учители и такива, които ги запознават с практиката. Казват още, че предпочитат по-младите учители и настояват във всяко училище да има квота от 10% за учители до 35 години.

"Учителите под 35 и въобще под 40 знаят по-добре как да комуникират с нас", смята Адриан Кирилов - председател на Съюза на учениците в България.

"Случвало ми се е, когато имам по-възрастен учител, да се държи високомерно с нас", разкри Тодор Тодоров, Съюз на учениците в България.

Имат и твърде смела идея - да участват в назначаването на директорите и учителите като казват своето мнение за съответния преподавател. Такава била практиката в много европейски страни.

"Ако не го харесате обаче, а директорът го харесва, какво става? Ние не можем да претендираме за изземване функциите на директора, но ние казваме друго - ние искаме да участваме във формирането на оценката на този учител, т.е. ако той не се справя добре, нека да понесе съответните санкции, за да се научи", посочи Адриан Кирилов - председател на Съюза на учениците в България, пред БНТ.

Искат също да бъде въведена мандатност за директорите - те да имат най-много три мандата от по три години.

Според Адриан Кирилов - председател на Съюза на учениците в България има феодализация в някои учебни заведения.

"Много често се случва някои директори просто да окупират властта и има ученици в някои училища, които не са виждали директорите си с години, знаят, че те са там, но просто не са го виждали никога по коридорите", разкри Диана Парапанова, Съюз на учениците в България. 

От Съюза искат и стипендиите им да се фиксират на 15 % от МРЗ и да станат около 50 лева за всички ученици. А не да се намаляват до 20 лева там, където парите от делегирания бюджет не стигат.

И като финал - смятат, че предложенията им се справедливи и че системата ще заработи по-добре, ако във всяко училище се създаде ученически съвет, които да има реален глас при решаването на всички проблеми.