Златомир от Ню Джърси плати гаранцията на моряк от кокаиновия кораб

За освобождаването на пом. капитана Румен Денев били нужни 5000 лв.

"Българин със златно име и златно сърце плати за свободата на детето ми. Не зная как да му благодаря." Това разказа просълзена пред "Труд" Събина Денева от Бургас, майка на Румен Денев, помощник-капитан на кораба "Свети Николай".

Плавателният съд бе задържан в Испания на 13 август 2012 година с 3,5 тона кокаин на борда. Екипажът му бе от 21 български моряци. Досега само шест от тях бяха освободени от ареста, тъй като разследващите не са открили доказателства за участието им в трафика на дрога.

Помощник-капитанът Румен Денев също получил правото да излезе от килията и да се прибере в родината си, но наложената му парична гаранция била непосилна за възрастната му майка в България.

"Човекът, който е платил парите, се казва Златомир, но не знам нищо повече за него. Казаха ми, че е бургазлия, капитан на кораб, който от дълги години живее в САЩ. Домът му бил в град Ню Джърси, а за съдбата на моя Румен прочел в интернет", вълнува се майката.

"Бургазлиите от кораба "Св. Николай" са четирима заедно със сина ми. Гаранцията, която трябваше да събера, беше огромна - 5000 лв. Аз получавам пенсия от 160 лв., нямам спестявания. Откъде да взема тия пари? Почнах да търся начини да разкажа колко е добър моят Румен, дано някой се смили", говори през сълзи майката.

Нещастие сполетяло Събина миналата година малко преди Румен да замине на последния рейс със "Св. Николай". Възрастната жена си счупила крака при опит да се раздвижи, след като прекарала инсулт. Синът се грижел неотлъчно за нея, но решили да тръгне на плаване, тъй като курсът бил по-кратък и след него корабът трябвало да остане на ремонт в Бургас.

Българинът Златомир от Ню Джърси не се е свързал с майката на помощник-капитана в Бургас и тя не знае как точно са били преведени парите. "Ако ми се обади, поклон до нозе, нека Бог помогне на него и неговото семейство, само това мога да му кажа", казва Събина.

"В петък вечерта Румен ми позвъни от Мадрид. Каза ми, че е излязъл от затвора и чака служебен адвокат, за да се разпише в негово присъствие пред испанския съд. Това ще стане след понеделник и ще може да се върне в България. Тук ще ходи два пъти в месеца да София също да се подписва. Такива са условията на гаранцията", обясни майката.