Време да подготвим автомобила си за зимата

Новините

20-10-2013, 12:02

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Хубаво е преди да падне снега да се направи контролен преглед на колата

Ниските температури вече изпратиха голяма част от шофьорите в автосервизи, за да подготвят колите си за зимата. Няколко изключително важни неща трябва да бъдат направени за всеки авотомобил, за да не се окаже, че рано сутринта колата не пали, пише ekipNews.bg.

За да сме сигурни, че през зимата няма да имаме проблеми с автомобила си, е хубаво преди да падне снега да се направи контролен  преглед на колата. Прегледът няма да отнеме повече от 20 минути, но ще ви спаси от главоболие през студените месеци. Едно от най-важните неща е да се измери зареждането на  акумулатора.

"Първо се замерва на угасен автомобил- 12,6  волта е. След което палим колата. Замерваме го и на празен ход колко  зарежда. 13,88 волта. След което включваме всички консумативи - светлини, парно и мерим отново. Тук имаме един алтернатор ,който е за ремонт", обяснява автомонтьорът Васил Григоров.   
Освен батерията на колата добре е да се погледне и антифризът, за да сме сигурни, че охладителната система няма да замръзне и да доведе до спукване на радиатора.

Заради ниските температури сутрин е добре вече да караме със зимни гуми. Автомонтьорите препоръчват тази част от колата да не се пренебрегва, тъй като при ниските температури летните гуми загубват сцеплението и автомобилът става трудно управляем. Цената е единственият начин, по който можем  да изберем хубавата гума.   

Друго, което трябва да се погледне, е спирачната система и светлините. Специалистите съветват да се кара внимателно и да се  спазват правилата за движение по пътищата.