Данъците непосилни за 561-ма родопчани

Животът

20-10-2013, 13:22

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Властта в Смолян се въздържа да съди длъжниците

561 физически лица имат задължения по над 1000 лв. за местни данъци и такси към община Смолян. Това каза главният финансист на местната администрация Венера Аръчкова пред радио Фокус.

Като цяло, физическите лица на територията на общината, които дължат данъци в по-малки размери, ги разплащат. Хората, които са натрупали във времето от 2007 г. до момента задължения за местни данъци и такси обаче, продължават да трупват задължения, отбеляза Аръчкова. Тя допълни, че за тях са преуформени актове, изпратени им са покани, но те все още дължат тези суми.

По думите на финансиста, за едно физическо лице, което има такива задължения е доста голям проблем как да събере тези пари. Задължения са натрупани за местни данъци и такси, което говори от своя страна, че тези лица притежават собственост - лек или товарен автомобил, или сграда – имат имущество. Венера Аръчкова подчерта, че въпреки това, ръководството на община Смолян не е прибягвало до завеждане на дела за ипотека на имущество или пък до запор на имущества, с цел заплащане на данъците.