Протестите в Омуртаг продължават

Региони

20-10-2013, 15:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво е да живееш без вода? В Омуртаг знаят

В Омуртаг вече ще пускат по три пъти на ден питейна вода, но въпреки това протестите продължават.

Недоволни жители на Омуртаг отново излязоха на протест заради водната криза в града. След като в събота полицията попречи на протестиращите да излязат на пътя София – Варна, днес те сами се отказаха да блокират шосето, предаде БНР.

На 10 октомври в Омуртаг бе обявено бедствено положение заради липсата на питейна вода, в петък пък водоснабдяването беше възстановено. Въпреки това жители на града се опасяват, че причината е опит да бъдат спрени протестите. Жителите на града настояват за среща с главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като имали информация за злоупотреби при изграждането на водопровода в града.

Един от водачите на протеста - Петър Чечев, заяви пред БНР, че протестите продължават.
В сряда жителите на града ще протестират пред сградата на Районната прокуратура.
От събота в региона започна воден режим - сутрин от 9 до 11 ч., на обяд от 11 до 14 ч. и вечер от 17 до 22,20 ч. От водоизточника край сливенското село Кипилово в напорния водоем в Омуртаг влизат по 60 кубика вода на час. Същевременно с това продължава пълненето на водоема с цистерни, които превозват вода от Търговище.
От ВиК в Търговище във вторник ще спрат режимното водоподаване, за да започнат ремонтни дейности на авариите по трасето.
Припомняме, че липсата на вода е породена от аварии на водопровода от Кипилово към град Омуртаг. В ход са ремонтни дейности, но няма яснота кога отстраняването на повредите ще завърши.
Преди дни жителите на града изразиха опасението си от пламване на епидемии в яслите и детските градини.