Изчислиха идеалната пица по формула

Животът

20-10-2013, 16:36

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тя е със съвършено разпределение на плънката и хрупкава кора

Математичката Юджиния Чън от университета в Шефийлд изведе формула, която гарантира пица с идеално разпределение на плънката и хрупкава коричка, съобщи Фокс нюз. Д-р Чън работила с веригата "Пица експрес", за да установи защо голямата им пица с диаметър 36 см. се търси повече в сравнение с класическата от 28 см.

Така тя изчислила какво трябва да е съотношението на плънката към тестото в зависимост от размера и дебелината на блата. Изводите й са, че дори и тестото и гарнитурата да са винаги в едно съотношение, коефициентът на плънката към кората в хапката се променя в зависимост от размера на пицата.

По-малките пици имат средно 10 процента повече продукти в една хапка от по-големите, но в големите всичко е по-равномерно разпределено и хапките си приличат.

Колкото по-голяма е пицата, толкова по-тънка е основата. При големите пици е важно как се подреждат отгоре продуктите и те се слагат по-равномерно. Изпичането им не се различава от малките, но гарнитурата стига по-близо до ръба.

Формулата е t делено на d, умножено по r на шеста степен върху (r на трета степен минус 15) на квадрат, където d е постоянният обем на тестото, а t - постоянният обем на плънката. Останалото е правилното съотношение на основата към гарнитурата за оптимален вкус на всяка хапка, предава Днес.бг