Ще намери ли Мария родителите си?

Гръцко електронно издание публикува стъписваща информация за русото момиченце Мария, открито в циганския лагер в Парсалус

Изданието Arouraios.gr допуска вероятността момиченцето да е откраднато от майка скандинавка още след раждането, съобщава БГНЕС.

"В полицията в Солун се появиха съпрузи с подозрението, че русият ангел е отдавна изгубеното им дете и вече са дали собствен материал за ДНК-проби. Те са разказали, че след раждането на детето през 2009 г. в местната болница "Хипократ" лекарите ги уверили, че то е мъртво и погребано. Изумените родители не можели да повярват и поискали ексхумация", пише изданието.

Цитиран е бащата, който казва: "Тогава се натъкнах на шокираща ситуация – ковчегът беше празен! Подозирахме, че детето ни е станало жертва на канал за търговия с деца и не е мъртво, както първоначално ни беше казано. Не спряхме да търсим момиченцето си, тялото му не беше открито". Бащата никога не е виждал бебето – нито живо, нито мъртво.

Родителите твърдят, че имат много общи черти и характеристики с детето от снимките, то прилича и на сина им, роден по-късно, очите им са еднакво зелени. Надеждата на съпрузите е да станат готови резултатите от ДНК-анализите, за да бъдат сравнени с данните на момиченцето. Ако се установи, че е тяхното собствено дете, ще предприемат необходимите стъпки, за да си го върнат. В случай, че резултатите покажат обратното, те ще продължат да търсят.

Вестник "Етнос" също разбулва мистерията с изчезването на бебето Мария. Майката е постъпила преждевременно в болницата на 5 април 2009 г., на 28-и отново е била приета, този път в интензивното отделение за новородени за 23 дни. Според аутопсията, причината за детската смърт е некротизиращ ентероколит, сепсис и мултиорганна недостатъчност. Съпрузите обаче не можели да повярват в уверенията за неонаталната смърт и подали жалба в съда в Солун с искане за ексхумация. На 16 декември те са получили съдебна заповед за разкопаването на гроба, но когато гробарите вдигнали капака на ковчега, с изумление установили, че труп вътре няма. Главният лекар на болница "Хипократ" Пантелиадис е уверил, че майката е получила бебето си мъртво на 27 април за погребение и такова е било извършено в гробищния парк на Терми. Според съдебния лекар Псароулис, присъствал на ексхумацията, случаят е изключително труден за всички, след като в ковчега не е имало труп. Родителите не изключват възможността бебето да е страдало от болнична инфекция и лекарите да са унищожили трупчето. Ако това е така, кое е било починалото дете, което майката е приела от болницата и е погребала, пита се в публикацията. Адвокатът на семейството Тоскас предполага, че става дума за незаконни осиновявания и цитира съпрузите, които вярват, че момиченцето им е живо. Според него тъканните проби на мъртвородените се пазят и те ще могат да бъдат сравнени с кръвта, която родителите са дали за ДНК-тестовете.