Йосиф Сърчаджиев: Стефан Данаилов е добър човек с дух, истински комунист

Най-доброто от печата

21-10-2013, 06:35

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Стига толкова страх от нещо. Има смърт, която не е опасна, и има Бог."

''Най-хубавото нещо на демокрацията е - аз съм. Аз съм този, който има път, който си прави пътя. Демокрацията е нещо опасно. Човек трябва да се бори с живота си. Сам да си прави нещата, да мисли, да избяга като "сам юнак на коня". Свободата е друго нещо. На нея не и пука от простотията. Не се бой човеко. Стига толкова страх от нещо. Има смърт, която не е опасна, и има Бог. Какво повече''. Това сподели в ефира на TV7 актьорът Йосиф Сърчаджиев.

 

"Когато ме мъчиха да ставам агент на ДС им казах, за да не ме мъчат повече: "Не може, не мога. Пука ми. Няма да стане и това е?" Може да е от кръвта на пра-пра-пра-родителите ми. Приятелите и съпругата ми също много страдаха. Особено съпругата, защото и тя беше много измъчвана пак от тях. Много хора бяха измъчвани, а някой се самоубиха. Това е една от причините да кажа: "Няма да стане! Гадове такива!", обясни актьорът.

На въпроса какво смята за това, че скоро съдът произнесе присъда и глоба за обидата ''мръсен комунист'', той отговори: "Смешно е и тъжно. В соца не се работеше за благото. Работеше се за безсмислието. Имаше малко група от 1500 души гальовници, а другите бяха роби. Те се радваха на робския си низък живот. Не трябва да се връщаме към миналото - това е тъпотия. Какво бе хубаво в соца ли? Храната бе хубава. Шкембето и бобът, хлябът. Изкуството се развиваше. На Черно море нямаше бандити." 

По повод наближаващото честване на 90-годишнината на Апостол Карамитев, Сърчаджиев коментира: "Имам няколко послания от Апостол. Той имаше огромен мерак и голяма всеотдайност. Веднъж репетираха Апостол, с Краси и с Георги Марков. Тогава той избяга. После извикаха Апостол и учителя пред ЦК. Когато излезе от срещата, Апостол избърса потта от челото си и каза: "Спряха ни. Големи серсеми. Като наакани са. Ако дяволът ти прави евала и не те боде, значи синът му се предава." Апостол е много важно цветно петно в живота ми."

"Ролята на добрия комунист е голяма ирония, това е тегоба. Толкова е приятен и симпатичен, а в същото време е най-големият дявол. Има обаче истински комунисти. Стефан Данаилов е истински комунист, защото е човек с дух и голямо сърце. Той е честен, свестен в отношението си към света. Добър човек", завърши актьорът, който в момента играе ролята на добър комунист в телевизионен сериал.