Ромски таен риболовен флот

Крими

21-10-2013, 06:20

Снимка:

Труд

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бракониери вършеят из езеро Мандра

А където има таен риболовен флот, няма начин да не съществува и нелегална рибна борса

Квартал "Горно Езерово" в Бургас си има таен риболовен флот. Таен, защото ромите, които живеят тук, се страхуват да излизат в открито море за паламуд, пише в. "Труд".

Трудоемко е, пък и трябват здрави лодки. Затова, въоръжени с мрежи и с няколко пробити черупки, те предпочитат да бракониерстват в близките езера. Там ловят шаран и таранка и ако имат късмет да не ги хванат полицаите и инспекторите на агенцията по рибарство, носят улова у дома.

А където има таен риболовен флот, няма начин да не съществува и нелегална рибна борса. В квартала се говори, че в десетина къщи се продават шарани и всякаква друга риба, уловена в езерата. Идват прекупвачи, предимно от Ямбол и Сливен, и вземат колкото кила сварят и за колкото им стигнат банкнотите, а после ги препродават по-скъпо из своите региони. 

Че нелегална търговия се върти, е ясно - наскоро инспектори от агенцията заловиха няколко души, които превозвали риба към вътрешността на страната. Те си признали, че са я купили именно от Горно Езерово. Но къде точно е борсата не е ясно. 
"През последните месеци

хващаме на 
няколко пъти 
бракониери

от този квартал. Ловят посред бял ден и после товарят рибата в микробуси. Конфискувахме я и след това общината я раздава на социално слаби хора", дава пример Калоян Калоянов, зам.-директор на Областната дирекция на полицията в Бургас. 
Срещу бракониерите особено остро реагират природозащитниците. По принцип ромите ловят риба основно в езерото Мандра и водоемите наоколо, които са защитени зони. В тях гнездят много редки видове птици, които се хранят с рибата от езерата. Ромите им ловят прехраната, гневят се еколозите. 

В езерата край Бургас е разрешен само любителският риболов и то в определени периоди, разбира се, за онези, които имат риболовен билет. Ромите обаче залагат мрежи като за промишлен улов, което е абсолютно недопустимо. Опъват ги и - каквото хванат. Шарани, костури, сулка, таранка, все едно. 

Нарушителите прекрасно знаят, че риболовът с мрежи се санкционира с глоби, а заловените уреди се изземат и горят, и напълно естествено отричат в квартала им да има нелегална рибна борса. 

В октомврийския ден, по обед, хора са се наредили пред пощата и търпеливо чакат пенсиите си. В "Горно Езерово" живеят и много български семейства. Наскоро кметството реши проблема с наводненията тук. Канализацията бе подменена с чисто нова и сега улиците остават сухи и след най-поройния дъжд. 

"Как ще ловим и продаваме риба!? Някой ни топи. Е, понякога може да хващаме, но не с мрежи. Ами то вижте, що езера са наоколо, не всички са забранени. Като нямаме работа, какво да ядем, да умираме от глад ли?", коментират темата жителите на квартала. 
Но не й обръщат особено внимание - сега ги е затресла друга треска.

 Получили са писма - уведомления, че ще им събарят домовете. Затова са кахърни и "риболовният им флот" виси по дворовете, на заден план. Пък и вече е студено, в зимни условия не се хващат да ловят. 
Може обаче да направят някой и друг "удар" за Никулден. А щом ще е удар, ще е с мрежи... 

"Основното ни препитание е да ходим по казаните в града и така да се изхранваме. Построили сме си една-две стаи и сега ако ни ги съборят, къде ще прекараме зимата", тюхкат се и преместват темата в посока, различна от флота, жителите на славния бургаски квартал. 

С непрекъснатия строеж на стаи в ромската махала обаче институциите не могат да се справят засега. Преди две години общината бутна голяма част от незаконните жилища. Както е видно, те са "поникнали" отново. Понеже е жив страхът, че акция пак може да срине със земята домовете им, ромите строят "само стаи", а не цели къщи. 

"Ако ни бутнат, ще получа още един инсулт", вайка се насред площада Ганка. 
"Теглил съм кредит да си построя къщата, плащам си го най-редовно", повтаря неин комшия, с който предварително оплакват съдбата си - как ще рухнат домовете им и ще останат без подслон и хляб. 

Никой обаче не е ходил до общината да се регистрира и да види какъв е редът да си построят законни домове. 

Причината за никнещите като гъби стаи тук е, че през лятото идват много пришълци. За което си има основателна причина. Съдържанието на казаните за боклук през сезона се обогатява, мнозина бургазлии се прочистват от старите си уреди, а идват и много чужденци. По магазини и молове оставят без надзор вещите си, докато зяпат или мерят дрехи и обувки. Кой им е виновен....

"Горно Езерово"
роди и пирати

- през миналата година ромите от квартала, качени на лодки, през едно от езерата храбро стигнаха до завод край Бургас и натовариха на черупките си желязо и машини, оставени в двора. 

Някои от пиратските лодки обаче потънаха по пътя обратно, а други бяха засечени от полицейските патрули. Така ромите се озоваха в ареста и набързо се простиха с пиратството, насочвайки се обратно към риболова. 

Но като всяка "ромска работа" и тази с рибарството често я загърбват. Но като същински риболовци разказват "преживени" истории. 

Само че техните не са за големи риби и бури в морето, а за... ято кръвожадни пеликани, които ги нападнали от въздуха в езерото, за да им отмъстят за уловената риба. 
"Абе, "По света и у нас", гледаме към Бургас", изстрелва накрая нещо като виц един от ромите. Наистина, към Бургас гледката от "Горно Езерово" е красива и се ширва през едно от пълните с риба езера.