Амфорите от Несебър са важен принос към световната археология

Новините

21-10-2013, 11:59

Снимка:

община Несебър

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Виж античната "винарна" в Несебър

Археолози откриха "винарна" на 2500 г. в Несебър

Тяхното устройство е създадено така, че да могат бъдат по-лесно преносими с древните кораби от мястото на съответните производители до мястото на потребителите

30 добре запазени амфори бяха открити на Северния бряг на несебърския полуостров. те са били разположени в изба на антична гръцка къща. Това съобщи за радио "Фокус” доц. Анелия Божкова от НАИМ-БАН.

"Това е една изба на антична гръцка къща, в която са намерени запазени така, както са били поставени преди 25 века, складирани група от гръцки амфори. Последните са керамични съдове предназнчени за морска търговия, за пренасяне на течности най-вече на вино и зехтин на далечни разстояния. Тяхното устройство е създадено така, че да могат бъдат по-лесно преносими с древните кораби от мястото на съответните производители до мястото на потребителите", обясни доц. Божкова.

"Търговията с амфори е много сериозен научен проблем, който се дискуира в световената наука вече десетилетия и по който се правят международни научни срещи, уъркшопове, симпозиуми. В този смисъл изследването на морската търговия в древността е научна проблематика, която е отишла напред в своето развитие. Ето защо нашите амфори са един много сериозен принос към световната археология и ние в най-скоро време ще запознаем с резултатите колегите ни от световната научна общност.

Това е един уникален случай на съхраненост. Благодарение на дълбочината, в която беше вкопана тази изба тя не е била засегната от по-късни културни напластявания и строителства през вековете в Несебър. На практика е била запазена такава, каквато е била в периода на унищожение на къщата над нея. Къщата е унищожена към средата на 5 век. За нея данните са много малко. Първоначално мислехме, че амфорите принадлежат на няколко търговки производствени центъра, но сега се смята, че са два. Те са остров Хиос с неговите прочути вина и остров Тасос", каза още доц. Божкова.