Пловдивчани правят филм за Симеон Велики (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

21-10-2013, 12:24

Снимка:

Ф2Ф Студио

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Битови и батални сцени от времето на Първото българско царство засне през уикенда екип на Ф2Ф Студио с  членове на Национално дружество „Традиция“ - клон Шумен и Преслав. Те ще влязат в най-новия проект на студиото – документален филм за Симеон Велики и Златния век на България. Естествен декор за сцените станаха Двореца във Велики Преслав и поляна на Хиподрума в Шумен, разказва режисьорът на филма Юлиан Георгиев.

Предизвикателството да бъде съвременен гид през историята пое рок музикантът Константин Кацаров. След като участва в „Гласът на България“, издаде романа „Пепел“, включи се в кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“ и подготви албум за 14 години от Рок група Ренегат, той влезе в новото си амплоа перфектно, смятат от снимачния екип. Мотивът ми е да накарам младежите да се вслушат в миналото на страната ни,защото – особено векът на Симеон – е урок за това как могат да се гонят и достигат целите, споделя Кацаров.

Екипът вече получи съдействие от Националния исторически музей, където засне печати от времето на Симеон Велики и ръкописа на Йоан Скилица – едно от ценните свидететлства за времето, в което той е владететлствал. Пред камерата застанаха и учени-медиевисти, които  добавят огромна стойност в знанието на съвременния свят за България и българите преди 11 века. 

Предстои ни още много работа, защото целта ни е да направим продукт, който води зрителя със съвременни изразни средства в едно време, което, за съжаление, познаваме главно от учебниците по история. Ще покажем и през очите на пловдивския художник с международна известност Стефано Поповски как е изглеждал владетеля, който още в средните векове е възпят като „великият между царете“, сподели Екатерина Костова, продуцент на филма.

Екипът е изключително благодарен на зам. змета Стефан Стоянов и отдел Култура в община Пловдив, които бяха първите, подкрепили проекта. След тях рамо за осъществяване на идеята дават и от фирма Оптикс.  Това показва социалната зрялост на една институция и на един бизнес, защото подкрепата за филм, свързан с историята на нашата страна, е сигнал за ангажираност към българските традиции и памет, казва продуцентът. По думите й, все още има възможност, обаче,  спомоществователи – фирми и организации,за които съхраняването на българската история е кауза, да подкрепят финансово проекта. Филмът ще бъде готов в края на ноември.