В Стара Загора започва подписка за тунела под Шипка

За ден са събрани над 1 000 подписа

В Стара Загора започва подписка в подкрепа на тунела под Шипка. Само за ден са се подписали над 1 000 души.

Инициатори на подписката са народните представители от ГЕРБ от областите Стара Загора и Габрово и тя ще обхване всички населени места от двете страни на Стара планина, а след това и цялата страна. Националната подписка е продължение на друга, която започна в Габрово и до момента е подкрепена от над 7000 души. Инициативата се реализира с оглед опасността проектът да бъде спрян и цели да покаже на вицепремиера Зинаида Златанова и на правителството, че тунелът под Шипка е от национално значение и трябва да бъде приоритетен за всяка власт.

Началото на гражданската подкрепа беше поставено на обходния път на Габрово край село Поповци, който е част от целия проект, включващ и тунел под Шипка. През миналата седмица на мястото се събраха народните представители от Габрово и Стара Загора Томислав Дончев, Цветомир Михов, Андон Андонов, Кирил Добрев, Пламен Йорданов, граждани и медии.

Исканията към правителство са три. Първо, веднага да се уредят взаимоотношенията с Европейската инвестиционна банка и двете апликационни форми да бъдат подадени отново. Второ, да има пълна готовност за реакция в зависимост от решението на Върховния административен съд във връзка с обжалването на оценката за въздействие на околната среда. И трето, в програмния период 2014-2020 да бъде заложена втората фаза на проекта – самият тунел. В зависимост от стъпките, които предприемат управляващите по тези искания, ще се определят и последващите действия на покрепящите проекта.