Д-р Матев: Новият хоспис е запълнен 50 на сто с руски граждани

Мисия Бургас

21-10-2013, 16:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За прием в първото от 20 години насам звено за долекуване имало бум кандидати

Бум на кандидати вече отчитат от първото от 20 години насам в Бургас медицинско звено за долекуване към МБАЛ - Бургас. Това сподели за Burgasutre д-р Георги Матев.

Анестезиологът-реаниматор, който на 30 юли подаде оставка от директорския пост в бургаската болница пое новосъздаденото Отделение по долекуване, което беше разкрито през месец март.

Той уточни, че в т.нар. хоспис се приемат всякакви пациенти, независимо от възрастта, с всички заболявания, които са преминали острата фаза на лечение. Пациенти, които са със задълбочили се хронични страдания, изискващи медикаментозно и инструментално лечение. Хора след инфаркт, инсулт, след политравма, след хирургични интервенции, с множествена склероза, деца с ДЦП и др.  "Всеки конкретен случай се преценя. Там, където нещата са финансово точно и ясно регламентирани, не се налага да се използват други нестандартни методи", коментира д-р Матев въпроса с възможността при голям интерес да се пробват корупционни практики от близки на пациентите.

"Близо 50% от пациентите ни са от Русия, които са били на лечение в Бургас, някои от тях живеят тук постоянно, имат имоти. Заявен е интерес към нас и от страна на англичани живеещи тук, както и от страна на няколко немски семейства, за обслужване при необходимост. Условията при нас с почти хотелски, а грижата на персонала е хуманна и възпитана. Всичко това се забелязва", каза още дългогодишният специалист в МБАЛ - Бургас и бивш прокурст на болницата.