200 сгради убийци висят над главите ни

Най-доброто от печата

22-10-2013, 08:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

64 са сградите във Варна, които трябва да бъдат спешно съборени

Близо 200 сгради в големите градове в страната, някои от които архитектурни шедьоври и паметници на културата, има опасност да се срутят върху главите на минувачите. Само в София постройките, които трябва спешно укрепени, са 36, съобщи шефът на дирекция " Контрол по строителството" в столичната община арх. Влади Калинов. Преди дни бяха избрани три фирми, които да се погрижат за обезопасяването им. Първа в списъка е зарината в боклуци постройка на пъпа на града зад Съдебната палата на колелото на трамвай номер 5.

Недовършеното здание на пресечката на ул. "Алабин" и "Борис I" е зарината от отпадъци, а нощем става свърталище на клошари и наркомани. В четвъртък и петък предстои камарите с боклуци да бъдат изринати, а мястото почистено от служители на Столичния инспекторат. След това сградата ще бъде запечатана, така че да не може никой да влиза в нея. Не се предвижда обаче нейното разрушаване. По сходен начин ще се процедира и с останалите 35 постройки, които се нуждаят от спешно обезопасяване.

Около 28 - 30 са старите къщи в центъра на Пловдив и в архитектурния резерват "Старинен Пловдив", чиито напукани стени, балкони и падащи мазилки са опасни за минувачите. При девет от сградите има реална заплаха да се срутят сами през зимата, сочат анализи на общинските експерти. Някои от къщите се намират на основните улици в Пловдив - "Иван Вазов", а други са по Главната или в архитектурния резерват и са ансамблови паметници на културата.

64 са сградите във Варна, които трябва да бъдат спешно съборени, преди да се е стигнало до фатален инцидент. Местната община е заделила за бутането им половин милион лева. Средно по два-три сигнала на месец за обезопасяване на недобре поддържани постройки работят екипите на Областно управление.

Край Дунав много от архитектурните шедьоври по централната улица "Александровска" на Русе са потенциални убийци. Олющените им фасади все повече загрозяват града е го отдалечават от специфичната аристократична атмосфера, заради която някога се е наричал Малката Виена.