Семейство от Камено почва бизнес с овошки, съживява местната икономика

Парите

22-10-2013, 13:46

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Камено застава до Бургас в битката за Европейска столица на културата

Две бургаски фирми също са се насочили към сектора

Семейство от Камено планира да започне бизнес с овощни градини в общината. Инвестициите в сектора могат да съживят земеделието в през новия програмен период 2014-2020 г. Само през последните месеци в общинска администрация са постъпили няколко запитвания от различни фирми, които са изразили желание да закупят или наемат терени в селата на Камено, съобщийа от местната администрация.

На свое заседание местният парламент взе решение да даде под аренда два парцела в село Трояново с размер 103 дка и 80 дка. Търговете вече са минали и имената на новите наематели са ясни. Това са две бургаски фирми с традиции в отглеждането на череши. Те ще стопанисват терените за срок от 20 години, като за този период от време ще създадат в Трояново овощни градини. В момента тече обработката на парцелите и подготовката им за засаждане.

"Опитваме се по всякакъв начин да привличаме инвеститорите, като им създаваме добри условия. Още повече, че в Камено парцелите са по-евтини отколкото в Бургас. Подобни инициативи са важни за общината ни, тъй като те решават донякъде сериозния проблем с безработицата. Много хора през лятото ходят да работят в чужбина – най-вече в Испания и Гърция – и сега се завръщат”, обясни кметът на Камено – инж. Стефан Бонев.

Освен наемането на терени от фирми, в Трояново се възражда и частната инициатива на земеделските производители. Такъв е случаят с Мартин и Николай Матеви – баща и син от селото, които са решили да развият семеен бизнес. За целта те са закупили общо около 140 дка земя. Идеята им е там да създадат овощни градини, чиято продукция да задоволява местния пазар.

"Искаме да произвеждаме наше, качествено производство. Закупихме земята, но засега не сме предприели конкретни действия, защото изчакваме да видим какви възможности ще ни даде новият програмен период, който стартира през следващата година", обясни Николай Матев.