В Балчик правят претоварна станцияза за отпадъци

Мисия Добрич

22-10-2013, 14:49

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Годишно ще постъпват по 12 351 тона отпадъци от трите морски общини

Край Балчик започва строителството на претоварна станция за битови отпадъци, която ще бъде част от новоизграждащото се регионално депо в Добричка област, съобщи БТА.

Заместник-областният управител Даниел Йорданов, кметът на Балчик Николай Ангелов, както и кметове на други общини в региона направиха днес първа копка на обекта.
Строителните дейности по проекта започват след десетгодишни усилия на много експерти и общински администрации. С изграждането на претоварната станция ще бъде намалено не само количеството на отпадъците, генерирани в крайморските общини - Балчик, Каварна и Шабла, но и ще бъдат спестени разходи за извозване на боклука до депото, каза Ангелов.
Заместник-областният управител заяви, че с новото модерно съоръжение ще бъде направена още една крачка в опазване на околната среда в туристическия район.
На претоварната станция годишно ще постъпват по 12 351 тона отпадъци, които ще бъдат сепарирани. Обектът ще разполага с контролнопропускателен пункт с кантари за превозващите автомобили, административна сграда с лаборатория, производствено хале за третиране на отпадъците, площадка за компостиране на растителни отпадъци, пречиствателно съоръжение за отпадни води и други.
Проектът за регионално депо, което ще обслужва 215 селища в Добричко и шуменската община Никола Козлево, се еализира с подкрепата на оперативната програма "Околна среда". Осигуреният финансов ресурс достига близо 38 900 000 лева.