"Истината за Стара Загора" с жалба до кмета за силната ромска музика

Животът

22-10-2013, 19:34

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Гражданите сезират и за неадекватно отношение на служители на Второ РУП

Около 3 500 души - членове на Фейсбук групата "Истината за Стара Загора" поставиха на вниманието на кмета на града Живко Тодоров проблема със системното нарушаване на наредбата за обществения ред от жители на кв. Лозенец.

"В продължение на повече от 20 г. се извършва системно нарушаване на наредбата за обществения ред в гр. Ст. Загора от жители на кв. Лозенец. Нарушението на обществения ред се изразява в системно пускане на силна музика в разрез с наредбата за обществения ред, както и етиката и морала присъщи на едно нормално общество. Нарушението на обществения ред се извършва най-вече през пролетно-есенния сезон по разбираеми причини. Под силна музика разбирайте, озвучаване на целия кв. 3 чучура –север и други квартали на града в близост до кв. Лозенец в продължение на часове – от 14 до 12 часа ,след полунощ. Силата на звука е толкова силна, че дори при затворени прозорци и пуснат телевизор музиката се чува съвсем ясно. Не само ние, но и всички живущи в квартала не приемаме това за нормално и допустимо.

Доколкото знаем, от живущи в квартал 3 чучура-север са подавани жалби до бивши кметове, но адекватна реакция от страна на Община Стара Загора няма и до момента.", се казва в жалбата, изпратена от администратора на групата Йордан Йорданов.

Гражданите призовават да се предпиремат нужните адекватни мерки за решаване на проблема със силната музика в кв. Лозенец. "Считам, че са ни нарушени гражданските права съгласно редица закони и наредби в Република България касаещи обществения ред, личното ни право на почивка и тишина.", пише Йорданов. В сигнала до кмета Живко Тодоров се предлагат и конкретни мерки за разрешаването на проблема, като внасяне на повече яснота в Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора в чл. 5 и 6, така че на служителите на МВР гр. Стара Загора да им става достатъчно ясно, как да реагират в подобни случаи. В Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора да се регламентират по-сурови наказания, включително и конфискация на озвучителните системи при системни нарушения. При необходимост, да се проведе среща с началника на МВР гр. Стара Загора и да решите проблема съвместно.

В жалбата се визира и за неадекватно отношение на служители на Второ РУП Стара Загора при поставянето на проблема пред тях. "През последните години служителите на Второ РУП гр. Стара Загора отказват съдействие за спиране на силната музика в кв. Лозенец под различен претекст, а именно:

- Най-често се цитира чл.5 от Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора, в който се казва:  „Чл.5. /доп. - Решение № 100 от 31.03.2004 г./ Забранява се извършването на дейности от стопански и битов характер, производствена дейност и занаятчийски услуги в жилищните сгради и в близост до тях, предизвикващи шум, независимо от произхода му, нарушаващ спокойствието на живущите в часовете: - в работни дни - от 14:00 до 16:00 часа и от 22:00 до 7:00 часа; - в почивни и празнични дни - от 13:00 до 16:30 часа и от 23:00 до 8:00 часа.” Аргумента на полицаите е, че според този член всеки има право да пуска силна музика, извън посочените часови зони. Но пропускат факта, че този член касае опазването на обществения ред в жилищните сгради, както е записано в наредбата. Нееднократно съм цитирал и съм се позовавал на чл. 6 от гореспоменатата наредба, но според служителите на Второ РУП този член не съществува за тях и не ги касае.

- Изчакване от страна на дежурния полицай, подалият сигнала да се откаже да звъни.

- Изчакване да изтече времевия период от чл.5, след което дежурният полицай заявява, че не може да направи нищо, както цитирах по-горе защо.

- Оправдания, че кв. "Лозенец" е много голям и не могат да намерят кой нарушава обществения ред. Търсенето на нарушителя в последно време продължава в рамките на 2 до 4 часа, безрезултатно разбира се. Ако служителите на полицията наистина не могат да открият явен нарушител при горепосочените обстоятелства, си задавам въпроса ние имаме ли полиция или не?", пише още Йорданов.

В Стара Загора преди месец бе организиран протест във връзка с този проблем по време на първата за есента сесия на местния парламент. Протестът бе отменен, тъй като представители на няколко Фейсбук групи се срещнаха с кмета Живко Тодоров и ръководството на ОДМВР и бяха  получени уверения за работа по разрешаването на казуса.

В най - засегнатите околни квартали тече и подписка.