Хранителните навици, които ти пречат!

Животът

23-10-2013, 09:25

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Виж най-лошите и нездравословни привички на работното място и ги замести с правилните

Повечето млади работещи момичета  водят забързан, но неподвижен начин на живот, съчетавайки много ангажименти в един ден. Остава ти малко време за готвене и правилно хранене и по тази причина се запасяваш с  вредни храни и заменяш вкусните готвени ястия с менюта от заведения за бързо хранене и полуготови храни. Тази висококалорична „диета“ дава доста негативно отношение върху тялото и здравето ти. Така че по-добре загърби лошите хранителни навици, защото е време да ги превърнеш в полезни .

Виж най-лошите и нездравословни привички на работното място и ги замести с правилните.

Лош навик 1: Системно похапваш малки нещица

Дали ще бъде чипс, крекери или бисквитки-похапването на работа си е задължителен обичай.

Да, тези закусчици ти дават енергия, но заседналият начин на живот им помага да напомпват тялото ти с допълнителни излишни мазнини, а солта, която съдържат допълнително увеличава риска от високо кръвно и обезводняване.

Решение!

Не превръщай бюрото си в малък килер с провизии. Не е необходимо да държиш целия пакет с чипс до себе си.Носи си ограничено количество или  купувай малки пакетчета от вредните закуски. Можеш да си записваш колко пъти на ден похапваш крекерчета и се постарай малките ти прегрешения да не надхвърлят 3 пъти.

Съвет: Вместо непрекъснатото ядене на сандвичи и бързи закуски, се опитай да откриеш заведение, в което предлагат салати, супи или домашно сготвено. Ако наблизо няма, то нищо не ти пречи да си носиш свежи неща от къщи- по-евтино и здравословно.

Лош навик 2: Прекаляваш с чая или кафето

Пиенето на кафе или чай на 2 часа си е труден за разбиване навик. Но прекаляването с кофеиновите напитки може да те накара да се чувстваш изплашена, раздразнителна и дори да наруши съня ти. Приемането на напитки с храната възпрепятства абсорбирането на желязо и така   тялото ти изхвърля полезните съставки като ненужни.

Решение!

Ако не можеш да намалиш броя на чашите, то намали размера им. Опитай алтернативи на черния чай и кафето като зелен чай, топла вода с лимон или лек чай, който няма нужда от мляко и захар. Сред най- полезните варианти са прясно изцедените сокове, които освежават също толкова ефективно, колкото кофеиновите напитки.

Лош навик 3:  Не пиеш достатъчно вода

Повечето корпоративни офиси са снабдени с климатик и е невъзможно да се изпотиш.

Това означава, че ожадняваш много по-рядко. А когато тялото получава по-малко вода от необходимото, то свиква и пийнеш ли малко повече вода, то я приема като излишна и ти се ходи до тоалетната доста често. Ако системно не набавяш на организма си необходимата вода, е силно възможно да повредиш храносмилането си, а и кожата ти ще се съсипе твърде бързо.

Решение!

Винаги дръж до себе си поне еднолитрова бутилка с  вода и се постарай да  я изпиеш, докато си тръгнеш от работа. Може да отнеме на тялото ти  няколко дни да се адаптираш към по-голямото количество вода.

Лош навик 4: Обилна вечеря
След дълъг работен ден, изкушението да си хапнеш обилно е факт. 
Среднощният глад е начин тялото ти да ти покаже, че е изтощено и има нужда от сън, не от храна. Голямата  порция въглехидрати вечер ще затрудни храносмилането ти преди лягане и организмът ще си остави разграждането за „после“. Като добавка, ако тялото ти си е набавило необходимите калории през деня, ще се сдобиеш с още допълнителни и това ще осуети диетата ти.

Решение!

Хапни малко и леки храни преди лягане. Можеш да си позволиш повече протеини, зеленчуци и чисто месо ( за предпочитане пилешко). Не посягай към хляб, картофи или ориз. Леката вечеря ще те засити , а и няма да добавиш прекалено много калории към диетата си. Но като цяло хапването преди лягане не е добра идея.

Лош навик 5: Преяждане през уикенда.

Била си добро момиче през работната седмица, но за събота и неделя си си оставила хапване без контрол като награда. Това може и да мотивира диетата ти, но ще съсипе установения вече ред на отслабването. Най-добрия начин да поставиш организма си в „диетичен“ режим е да си изградиш рутина, с която да свикнеш.

Решение!
Намери други начини да се награждаваш за доброто спазване на диета през седмицата. Oтиди на масаж или се наслади на хубава книга, въобще на нещо, което ще ти носи радост и удоволствие. Също така се опитай да се награждаваш и през седмицата, не само през уикенда.

Лош навик 6: Пиеш алкохол на гладен стомах

След дълга работна седмица отивате с колеги в близката кръчма, за да посрещнете началото на уикенда с няколко питиета. Първото, което консумираш е алкохол, което автоматично го превръща в мазнини в тялото ти. Дори няколко малки са си солидно количество калории, а ако решиш да похапнеш нещо в комбинация с чашките, е най-лесният начин да преядеш. Как става? Нивото на инсулина в кръвта се покачва, глюкозата намалява и започваш да се чувстваш гладна, което неминуемо води до бързо изяждане на всичко наоколо.

Решение!

Хапни нещо малко, преди да излезеш да пиеш с приятели. Дори малка салата или сандвич ще свършат работа. Ако не искаш да ядеш, чаша прясно или кисело мляко също ще даде ефект, защото протеините помагат за забавянето на абсорбиране на алкохола в организма.