Медиците от Онкото обличат скафандри

Здравното заведение спечели европроект за близо 200 хил. лв.

Бургаският онкологичен център спечели европроект на обща стойност близо 200 000 лв., с голяма част от които ще бъдат купени специални работни облекла.

Сред тях ще бъде предпазно облекло тип "скафандър" за работа с цитостатици в Отделението по медицинска онкология.

Работните облекла ще имат по-висока степен на защитеност и експлоатационни качества за предпазване от йонизиращи лъчения. 

По данни на общината 158 000 лева е безвъзмездната помощ по проекта. Финансиращ орган е Агенцията по заетостта, в качеството й на междинно звено по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Срокът за изпълнение на проекта започна да тече в началото на месеца и приключва точно след година.

"Сумата никак не е малка, това са полезни допълнителни средства за КОЦ. Поздравявам д-р Радостин Дичев и целия екип за желанието да се модернизират и да привличат за целта външно финансиране", заяви днес зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.

По проекта ще бъде внедрена система за управление на здравословни и безопасни условия на труд по стандарт. Предстои също така модернизация на технологичния процес и обезопасяване на процесите по химиотерапия в "Отделение по медицинска онкология" чрез закупуване на химическа филтрационна камина.

Проектът ще е от полза за над 180 души персонал, работещи в медицинското заведение.