Ще се крием от птиците. Правим и хотел за таралежи

БДЗП в Добрич организира екобригада "За дивата природа в зоопарка"

Българското дружество за защита на птиците   организира екобригада за децата и възрастните на Добрич озаглавена "За дивата природа в зоопарка".

 Природолюбителите ще изработят в Центъра за защита на природата и животните на 26 и 27 октомври дървено укритие, от което хората ще могат да наблюдават, без да ги безпокоят, диви пойни птици - голям синигер, планинска чинка, зеленика и други, съобщи доброволецът на неправителствената организация в Добрич Цвета Нешева, цитирана от БТА. За да бъде зоопаркът сигурно място за зимуване на дивите пойни птици, на дърветата ще бъдат поставени хранилки.

Децата ще се забавляват, докато правят малко езеро, в което да се събира дъждовна вода, за да могат пернатите да пият и да се къпят.

Сред новите атракции ще бъде "хотел" за таралежи, които прекарват зимата в хибернация. Обичайно в студеното време бодливите бозайници се заравят в листа и трудно оцеляват, поясни Цвета Нешева. Екобригадата ще скове и дървена къщичка за прилепи, които в урбанизираните градски зони търсят кухи дървета, но те биват изсичани.

Доброволците на БДЗП ще съберат и изсъхналите листа от дърветата, с които в студеното време ще бъдат подхранвани животните в зоопарка.