120 години ВМРО

Мисия Пловдив

23-10-2013, 15:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С молебен в храм "Света Богородица" патриотичната организация отбеляза своя празник

120-та годишнина от създаването на най-старата патриотична организация в България – ВМОРО отбелязаха пловдивските общински съветници д-р Лилия Учкунова, Слави Георгиев и Славчо Атанасов заедно с потомци на българите от Македония и Тракия. Молебенът се състоя в храма "Света Богородица" в квартал "Кючук Париж".

Нашата организация ВМОРО, на която ние сме наследници, е най-старата патриотична организация в България. Тя е създадена в Солун на 23 октомври 1893 година от българските патриоти и борци за свобода д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Христо Батанджиев, Андон Димитров и Дамян Груев. Те се събират в къщата на Иван Хаджиниколов и на практика учредяват революционен комитет. Председател става д-р Христо Татарчев, а Даме Груев е секретар. Организацията е изградена и изцяло подчинена на идеалите за свобода на Апостола Васил Левски, каза след молебена бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Нашите предци са вдигнали оръжие да защитят поробеното си отечество и винаги са се водили от високия идеал на саможертвата в името на обединена България. Тяхната памет не е забравена и ние винаги ще я носим в сърцата си, заяви и Слави Георгиев при поднасянето на венец пред паметника в памет на загиналите за свободата българи от Македония и Тракия.

Хората, които са дали живота си и на които всички вие сте наследници, не са загивали напразно. Ние сме тук и в злободневието на ситуацията, точно пред този паметник, високо трябва да заявим, че не даваме да се продава на чужденци окървавената и изстрадала българска зема, посочи и председателят на Сдружение „Пловдивско македонско благотворително дружество "Гоце Делчев" д-р Лилия Учкунова.