Фермери блокират магистралата край Труд

Мисия Пловдив

23-10-2013, 16:41

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Държавата дължи 140 милиона лева субсидии на животновъдите

Животновъдите дадоха срок на правителството да им изплати 70% от националните доплащания за глава добитък. В противен случай на 29 октомври ще блокират магистрала "Тракия" при село Труд. Въпреки обещанията на Министерството на земеделието, фермерите получават едва 40% от дължимата сума. Останалите пари ще им бъдат изплатени през следващата година. 140 млн. лева са дължимите субсидии, предаде БТА.


Фермерите няма да позволят да им извиват ръцете, категоричен бе председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов.  Изцяло липсва диалог между Министерството на земеделието и бранша, посочи той. Цари и пълна неяснота какъв ще бъде бюджетът за животновъдство за 2014 г.

Никой не се допитва до нас по тези важни въпроси, министерството не свиква и заседания на Консултативния съвет по животновъдство, допълни Синапов.

Животновъдството не се развива, а се връща назад, оплакват се представителите на браншовите организации. Овцевъдството загива, голяма част от българските животновъди нямат пасища и мери.


Отправен бе апел през идната година субсидиите да бъдат увеличени, "за да не забравят българските деца истинския вкус на родното мляко и месо".
В началото на юни земеделският министър Димитър Греков обяви, че животновъдството ще бъде приоритет за България през мандата на правителството.