Ябълки, ябълки, ябълки... Сезонът им никога не свършва

Животът

23-10-2013, 16:45

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

12 причини да ги хапваме с удоволствие

Ябълката често се използва като символ на доброто здраве. И за това си има обяснение... Дори хората, които не обичат да ядат плодове, изяждат по някоя ябълка от време на време. Може да се каже също, че сред всички продавани плодове на пазара и по супермаркетите, ябълките са най-популярния избор на нас българите.

Хубавото на различните сортове ябълки е, че не само са много вкусни, но и много полезни за здравето ни. Има толкова много видове ябълки – от кисели до много сладки. Затова всеки успява да намери някоя по свой вкус. Всъщност по целия свят има няколко хиляди различни разновидности на този плод.

Предлагаме ви шест съвсем практични причини защо ябълките са чудесен избор сред разнообразието от плодове:

1. Лесно се носят и можем да си ги взимаме в чантата за работа/училище

2. Чудесни са за приготвяне на различни домашни сладкиши

3. Можем да ядем ябълки със солени ястия – комбинацията с пилешко или пуешко месо е божествена и може да послужи за страхотна есенна вечеря

4. Ябълките са прекрасна добавка към всеки шейк или смути

5. Много сортове могат да са идеален естествен подсладител към сутрешната закуска

6. Една средно голяма ябълка съдържа само 80 калории

А ето и 12 причини, свързани с красотата и здравето, които следва да ни мотивират да ядем ябълки по-често:

1. Ябълките са пълни с фибри, а, когато става дума за доброто функциониране на стомаха и червата, това ги прави особено важни и полезни.

2. Фибрите в ябълките помагат и за бавното освобождаване на захарта в тялото и така помагат за поддържането на нивото на кръвната захар в норма, без резки покачвания и спадове.

3. Ябълките са богат източник на фитохимикали – антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и състаряващите ни влияния от околната среда.

4. Ябълките (и ябълковият сок) са най-добрият източник на минерала бор, който подпомага растежа на костите.

5. Ябълките, благодарение на пектина в тях, помагат за понижаване нивото на лошия холестерол.

6. Ябълките подпомагат перисталтиката на червата.

7. Ябълките са от полза за простатата.

8. Високото съдържание на фибри - в ябълките те са наистина много - е от полза за понижаване на риска от инсулт, диабет тип 2 и астма.

9. Ябълките намаляват риска и от развитие на рак на черния дроб.

10. Според данните от изследване, проведено в университета „Корнел” ябълките понижават риска от развитие на рак на гърдата. Изчисленията сочат, че този риск намалява в 17% от случаите при консумация на 1 ябълка на ден. Рискът се понижава с 39% при консумацията на 3 ябълки на ден и с 44% при шест ябълки дневно.

11. Ябълките ще ни помогнат да се предпазим от преждевременната поява на бръчки и ще стимулират растежа на косата благодарение на съдържащия се в тях процианидин В-2.

12. Ябълките са чудесен помощник за отслабването, защото високото съдържание на фибри подпомага по-доброто храносмилане. Има изследвания, резултатите от които сочат, че дори консумацията на 1 ябълка дневно ще ни помогне да отслабнем./ здраве.bg