Студенти се мръщят на 1200 лева заплата

Мисия Пловдив

24-10-2013, 06:46

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

40 крупни фирми търсят инженери и информатици в ТУ - Пловдив

1200 лева стартова работна заплата за млад инженер или информатик вече е ниска цена на труда. Това е мнението на студенти от пловдивския филиал на Техническия университет, които от днес започват да проучват шансовете си за работа в "Дните на кариерата", организирани от ВУЗ-а.
 
Ректорът проф. д-р  Михаил Петров също счита, че студентите имат възможности за много по-достойно заплащане на труда. Това са 2 000 много добре подготвени при нас млади специалисти, които намират бърза реализация, защото търсенето на инженери и информатици в България в момента превишава два пъти предлагането, казва той. Тази година около 400 завършващи  Техническия университет - филиал Пловдив ще се убедят реални ли са очакванията им. Почти половината от тях обаче вече са получавали заплащане от 480 лева на месец  като стажанти. Така че тези млади хора вече знаят цената си, заключи проф. Петров.
 
Пазарът на труда в момента е благосклонен към нашите специалности. 98,2 на сто от всички завършили през 2013 година са  намерили веднага работа. Следователно нашата задача да обучим студентите и да им дадем летящ професионален старт в кариерата е изпълнена добре, обобщи проф. д-р Михаил Петров.
 
За  "Дните на кариерата" са заявили участие и 40 големи чуждестранни и български фирми като EVN, Шнайдер електрик,  Либхер, Луфтханза, АВВ и др. Проф. Михаил Петров е поканил също и ученици от професионални гимназии, с които са в добри партньорски отношения. Защото от тях ще дойдат студенти, които да обучаваме, каза той.
 
Изследвания на преподавателите от Техническия университет, филиал Пловдив показват, че големите чуждестранни компании предлагат по-високо стартово заплащане на привлечените млади специалисти в сравнение с малките и средни български компании. Има и регионални различия в заплащането на труда, в Пловдив е по-ниско, отколкото в София, но квалификационните изисквания там са по-високи.
В момента българският бизнес не е склонен да залага дългосрочно на обучение на студенти, а предпочита фирми - "ловци на глави" да му открият необходимите кадри. Коренно различно е поведението на големите чуждестранни компании. Вече изграждаме съвместни учебни лаборатории, в които студентите ни се упражняват, казва проф. Петров.