Как притеснението саботира кариерата ви

Животът

24-10-2013, 07:25

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Постоянните тревоги носят само негативи на работното място

Разликата между двата пола е, че жените се притесняват повече, а на мъжете не им пука особено. Ако дамите искат да бъдат разглеждани като силни лидери на работното място, те трябва да спрат да се притесняват за всичко. Това е заключението на специалистите от CDR Assessment Group, които оценяват лидерското управление.

Проучването им показва, че голяма част от жените – почти 65% – попадат в категорията на вечно притесняващите се служители. Това може да допринесе за подценяването на жените и техните качества. Мъжете междувременно попадат в други категории като "егоисти" и "неспазващи правила“. За господата обаче не съществува толкова голям риск от провал, както при дамите.

Психолозите сочат, че мъжете са по-склонни и да поемат рискове, за разлика от жените, които заемат по-предпазлива позиция. Факт е също, че дамите са по-податливи на тревожни разстройства и те са заплашени от двойно по-голяма вероятност да ги развият. Притеснението и съмнението са опасни за дамите, защото може да саботират тяхната кариера. Ето ги и причините:

1. Дамите се тревожат и това ги прави слаби в очите на другите. За някои хора притеснението е равно на страх. Страхът от своя страна е несъвместим с желаните качества на един лидер, затова притеснителните хора често не стигат далеч в своята кариера. Също така предпазливостта и ненамесата в конфликти при жените се оценява като липса на кураж и увереност.

2. Притеснението кара жените да губят своята мощ. Колкото повече дамите се притесняват за някакви неща, толкова по-нерешителни изглеждат. Бързото и конкретно вземане на решения е един от начините шефовете да са на власт. Когато един човек е загрижен, той изглежда несигурен, а когато е несигурен, има много по-малка вероятност някой да погледне на него като на способен и отговорен служител.

3. Тревогата забавя развитието на жените. Когато една жена е стресирана за някакъв план или вземане на решение, нейният импулс е да се запознае по-подробно със случая, да прегледа данните и да анализира всички варианти. С други думи дамите размишляват, а не действат.

4. Тревогата убива женската креативност. В много специализирани книги се обръща специално внимание на това, че страхът и тревогата буквално блокират човешката креативност. Ако дамите имат навика постоянно да се притесняват какво мислят останалите за тях или как ще се приеме тяхната нова идея, това определено няма да се отрази добре на кариерата им.

5. Притеснението на жените е стресиращо. Няма никакво съмнение за негативните последици върху здравето, вследствие на безпокойството и стреса. Много проучвания показват, че притеснението води до отслабване на имунитета. Високите нива на стрес пък са свързани с болест на сърцето, инсулт, както и по-кратък живот. Както вече стана въпрос, жените са по-склонни да развиват тревожни разстройства, отколкото мъжете, затова при тях рискът винаги е по-голям, пише Тялото.бг