Ваксинация на домашните животни иска кметът на М. Търново

Новините

24-10-2013, 08:01

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Илиян Янчев настоя и за промяна в обезпечаването на хората при умъртвяване на животни и целогодишна субсидия за животновъдите в застрашените райони

Единственото решение е да се разреши ваксинация на домашните животни, каза пред радио „Фокус”  кметът на община Малко Търново, Илиян Янчев.

В Областна администрация - Бургас се проведе поредната среща по проблемите с избиването на домашните животни при установяване на шарка и ограничаването на шарката и шапа на територията на страната.

Целта на тези срещи е да се разгледат различни предложения, които в последствие ще се гласуват от Комисията, която областният управител Павел Маринов сформира по проблема. След това конкретните предложения ще се отправят към Министерството на земеделието и храните и ЕК. Евродепутатът Маруся Любчева е отнесна въпроса до еврокомисарите, от където също се очаква отговор и становище.

По думите на Илиян Янчев, единственото решение, което би удовлетворило животновъдите в Странджа е ваксинация против заболяването и донякъде изграждането на защитна ограда на границата ни с Турция. „Ако тази стена се прави трябва предварително да се провери какъв е проекта и дали ще бъде устойчива и дали ще има ефект, а не само да се хвърлят пари и в крайна сметка резултат да няма”, категоричен е той.
Следващата сряда отново има среща на комисията към Областна управа, когато ще се вземат точни мерки, както и предложения за законодателните промени. Янчев посочи, че ще се иска промяна и в обезпечаването на хората при умъртвяване на животни и целогодишна субсидия за животновъдите в застрашените райони.

„Ако не се спре достъпът на диви животни от Турция към България, мисля че няма да има никакъв ефект. Другият начин е ваксинирането. Да спрат да се убиват, а просто ветеринарят да ги лекува”, убеден е той.