Добричлии си искат парите, дадени за охрана на ученици

Мисия Добрич

24-10-2013, 10:19

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Жалба до Министерството на образованието и РИО са изпратили от гражданска инициатива ”За Добрич”

Що за наглост? Така започва жалбата на гражданска инициатива „За Добрич” до Министерството на образованието и РИО относно практиката на училища за събират пари за заплащане охраната на учебните заведения.
„Заявихте, че това се поема от МОН и няма законово основание да се събират такси от родителите и учениците за охрана, изкарахте закона и ни го прочетохте  на всички. Да но на практика се оказва, че събирането на средства за охрана в учебните заведения все още продължава и все още учители и техните началници си търсят тези финансови средства.
Ако не успявате да се справите с ресорните си задължения най-добре да си подадете оставката и да дадете път на хора които биха създали повече респект в подчинените институции, искат жалбоподателите от „За Добрич”.
Към днешна дата в гр. Добрич все още се иска от родителите пари за охрана и то не само в едно единствено училище. Кажете след като твърдите, че МОН заплаща този разход за охранителна дейност, тогава за какво се използват нашите пари. И не ни обяснявайте за доброволния принцип. Нас  никой не ни е извикал на събрание на училищното настоятелство да ни представи основания за тези вземания. Бихме дарили на доброволни начала за други дейности за които МОН няма законов контрол, продължава жалбата.
От гражданска инициатива ”За Добрич” настояват със заповед да бъдат възстановени  средствата предоставени от родителите за охранителна дейности за учебна 2013-2014 година, и да бъде извършена проверка за средствата събирани през последните години.
11-те подписали се с имената си граждани очакват отговор от МО и РИО в Добрич.