Юристи от САЩ ни учат на независим съд

Мисия Пловдив

24-10-2013, 10:20

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив ще говорят за съдебната власт

В петък и събота Съюзът на съдиите в България ще проведе годишното си общо събрание в Пловдив. Избраният миналата година Управителен съвет ще отчете дейността си и ще се обсъждат текущи проблеми на съюза.

Гости на събранието ще бъдат съдии от САЩ - съдия Ейми Нектън от Съда за непълнолетни в Бостън и съдия Джоан Ирион от Апелативния съд на Калифорния. Пред членовете на ССБ те ще говорят за независимостта на съда и подбора и назначаване в органите на съдебната власт.

След Пловдив съдиите ще се срещнат с председателя на ВКС проф. Лазар Груев, със съдии от столичните съдилища и със софийските медии.

Съдия Ейми Нектъм е предишният Президент на Националната асоциация на жените съдии в САЩ (НАЖС).

Членската маса на Асоциацията е от всички нива на съдебната система и включва федерални, щатски, административни, военни и американски племенни съдии. НАЖС се бори за запазване на независимостта на съда; за осигуряване на равноправен достъп до правосъдие на жени, малцинства и други групи, които са в неравнопоставено положение; за увеличаване на броя  и развитието на жените съдии на всички нива в системата; за предоставяне на актуални обучения на членовете й.

По време на своя мандат съдия Нектъм достойно ръководи НАЖС в подкрепата й за Закона против насилието над жени, който предоставя правни средства за защита и програми, насочени срещу домашното и сексуалното насилие.

Тя е съдия в Съда за непълнолетни в Бостън и е в Комитета по образование към съда. Съдия Нектъм участва в програми, насочени към насърчаването и подкрепата на момичета в общността и отклоняването от вредни престъпни навици.

Преди да стане съдия Нектъм е била щатски прокурор в продължение на 15 години в Бостън. Наскоро е наградена от колегите си с награда за „Отлични постижения в съдебната система”. Нейната Alma mater (Колеж Симънс, Бостън) също я награждава за „Изключителна служба към общността” за дългогодишната й работа за обществото и отдадеността й към въпросите на жените и децата и проблемите, свързани с равния достъп до правосъдие. 

Съдия Джоан К. Ирион е назначена в Апелативния съд в Калифорния от губернатор Грей Дейвис през 2003г.

След като завършва право съдия Ирион е адвокат по граждански дела в продължение на повече от 20 години, докато не е назначена за съдия в съда в Сан Диего през 2000 г. Специализирала е в процесуално представителство на клиенти пред данъчни агенции. Има опит и в съдебни спорове, свързани с трудови и търговски правоотношения и застраховки.

Докато практикува, съдия Ирион активно развива и преподавателска дейност в различни университети, включително ЮФ на Станфорд, Болт Хол, Университета на Сан Диего, Университета Вандербилт, Джорджтаун и Университета на Южна Каролина.

Преди да бъде назначена като съдия е била и делегат към Американската асоциация на юристите и член на Секцията по съдебен процес и данъци. Била е член на Управителния съвет на Щатската адвокатска колегия на Калифорния, Комисията за оценка на съдебни номинации, Президент на Калифорнийската асоциация на младите адвокати, член на Борда на директорите на адвокатската асоциация на Сан Франциско и член на Комисията по задължително продължаващо обучение.

Съдия Ирион е активен член на НАЖС и е имала няколко ръководни позиции в организацията като в момeнта председателства Комисията за съдебни избори и проекта „Информирани гласоподаватели”.