Тръноопашатите потапници вече зимуват в езерото Вая

Мисия Бургас

24-10-2013, 10:50

Снимка:

Николай Петков

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 къщички за птици направиха доброволци на БДЗП

34 вида птици наблюдаваха добричлии в Двореца /галерия/

Днес числеността на вида в цял свят се оценява на около 10 000 птици

Два месеца по-рано от обичайното пристигнаха в бургаските езера тръноопашатите потапници. При ежемесечните наблюдения на езерата, само преди дни, орнитолози са наблюдавали първите птици за тази година - 22 тръноопашати потапници в езерото Вая.

"Само няколко водоема у нас предлагат идеални условия за този вид потапница през студените зимни месеци. Обикновено от декември до март най-голямото вътрешно езеро в страната - Вая приютява средно между 140 до 250 тръноопашати потапници", казаха от БДЗП.

Тръноопашатата потапница само зимува в страната ни. Именно Бургаското езеро се явява най-важната зимна квартира за малкото оцелели в света екземпляри. Днес числеността на вида на Земята се оценява на около 10 000 птици. Във водите на Вая потапница с вирнатата, като трън опашка, от където произлиза и името й, открива  достатъчно от любимата си храна. Това е и основната причина всяка зима в Бургаското езеро да се задържат по няколко стотин птици от вида.

В момента в Комлушката низина има близо 380 белооки потапници. Това е другият вид потапница, която се среща във водите на Бургас, но през цялата година. Обикновено такива големи групи от птици се наблюдават само по време на миграция, защото белооката потапница рядко зимува у нас.

"През зимните месеци остават само до няколко десетки екземпляра, именно по Черноморското ни крайбрежие. Най-вероятно при следващия мониторинг на езерата броят им ще е намалял, защото птиците ще са отлетели от Бургас към по-топлите места", допълниха от дружеството.