Правят уникални безшевни очни операции в Пловдив

Животът

24-10-2013, 12:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Методът е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло

Немският офталмолог д-р Габор Шариот в партньорство с хирурзи от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив ще извърши през уикенда уникални миниинвазивни операции. Използваният метод е безшевна 25+G витректомия със 7500 разреза в минута. Д-р Шариот е утвърден специалист, който практикува основно в Реклингхаузен, Германия. Това съобщи началникът на Очна клиника пловдивската университетска болница проф. д-р Нели Сивкова.

Демонстративната хирургия ще се проведе в рамките на Осмия витреоретинален симпозиум на 26 и 27 октомври на него ще присъстват очни лекари от цялата страна и чужбина.

По традиция в рамките на форума интервенциите ще се извършват с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път безшевната 25+G витректомия ще бъде с толкова висока прецизност - 7500 разреза в минута.  Миналата година инструментът – витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова.

Демонстрираният метод е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. При него офталмолозите работят през 3 миниатюрни отвора - с големина от едва 0,5 мм.  Този тип оперативно лечение е подходящ за пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата – частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

Първият ден от симпозиума, 26 октомври, включва лекционен курс, който ще се проведе от 13:30 до 18:00 ч. в зала на „Новотел“ – Пловдив. На следващия ден в операционна зала на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ от 9:00 до 13:00 ч. ще се извърши комбинирана хирургия – премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло). Оперативните интервенции ще извършват проф. Сивкова, нейният екип и д-р Шариот. Посредством сателитна аудио-визуална връзка операциите ще се излъчват директно на екран в „Новотел“ – Пловдив, а присъстващите очни лекари ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурзите.