Григор с нова победа, получава 100 хил. лв. за олимпийска подготовка

Най-добрият български тенисист се изкачи до 22-то място в световната ранглиста

След като преди дни в Стокхолм взе първата си победа в турнир от АТП и се изкачи до 22-то място в световната ранглиста, най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа и участието си в турнира в швейцарския град Базел.

В първия кръг той се наложи убедително над 34-годишния чех Радек Степанек (достигал до 8-мо място в ранглистата) с 2:0 (6:3, 6:3).

След два пробива в подаването на противника Димитров поведе в първия сет с 4:0 само за 13 минути. Последва леко отпускане до 4:3, след което обаче българинът направи трети пробив и стигна до 6:3.

Вторият сет бе по-оспорван в първите няколко гейма, но после българинът отново направи два пробива и доведе сета до същия победен резултат, пише mediapool.bg.

Това бе шестата му поредна победа. Във втория кръг на турнира в Базел му предстои да се изправи срещу украинеца Александър Долгополов. Досега двамата са играли само веднаж – победа за украинеца през август 2011 година в Уинстън-Салем с 2:1 (6:4, 1:6, 7:6).

Победителят от сегашния им мач ще играе на четвъртфинал най-вероятно срещу швейцареца Роджър Федерер, който е печелил пет пъти този турнир и в сегашната му схема е под номер 2 – след аржентинеца Хуан Мартин дел Потро.

Същевременно в четвъртък стана известно, че Григор Димитров ще получи от българското спортно министерство целева субсидия от 100 хиляди лева, за да се подготви за участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Решението е на спортния министър Мариана Георгиева, която в началото на седмицата премира тенисиста от Хосково извънредно с 20 хиляди лева за победата му в Стокхолм.