Хирурзи: Следващите дни са решаващи за Искрен

Животът

24-10-2013, 15:50

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

18 души са дарили кръв за момчето, наръгано 12 пъти от свой приятел

Следващите 3-4 дни ще бъдат решаващи за Искрен Ангелов, който бе наръган 12 пъти с нож от своя приятел, съобщават от Университетска болница.

Засегнати са стомахът, тънките черва, панкреасът и белите дробове, съобщи началникът на Клиниката по специална хирургия в болницата проф. д-р Ангел Учиков.

Нараняванията в двете гръдни половини включват разрези на четири ребра вляво и нараняване на белите дробове на три места. Отдясно е засегнато едно ребро и има две пробождания. Седем са раните в стомаха, четири – в тънките черва, едно в панкреаса, и пет в  черния дроб. Имало е и много кръв в коремната кухина.

Травмите са обработени от екип от четирима хирурзи, пулмолог, съдов хирург и ортопед. Тъй като е имало съмнение за нарушение във виталитета на тънко черво, се е наложило оставяне на отвор в коремната кухина. Днес е направена повторна ревизия и е установено, че състоянието е сравнително стабилно, кървенето е спряло и е възстановен виталитетът на тънките черва.

В момента няма непосредствена опасност от остра кръвозагуба. Възстановено е и нормалното кръвно налягане. През следващите критични 3-4 дни лекарите ще следят за възможни усложнения, които съпътстват подобни наранявания: възпаление, отпускане на шевовете на стомаха и тънкото черво или проблеми с белите дробове.

УМБАЛ „Свети Георги“ в момента разполага с необходимите запаси от кръвни продукти и медикаменти. В полза на пострадалото момче 18 души са дарили кръв.