Военни вдигат ограда по границата ни с Турция, спират бежанците

Изпълнението започва от днес със заповед на министъра на отбраната

Българската армия започва изграждането на инженерно-техническо съоръжение на държавната граница с Турция, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

В съответствие с мерките, предложени от военния министър Ангел Найденов, започват дейностите за подобряване на проходимостта и възстановяването на пътищата в участъка от пирамида 268 (с. Лесово) до пирамида 206 (с. Крайново) на границата с Турция. Тези дейности са свързани с изграждането на инженерно-техническото съоръжение съгласно решение на Министерския съвет. Българската армия, в рамките на законовите си функции, се включва с личен състав и техника според плана за ограничаване потока на граждани от трети страни на територията на страната.

Изпълнението започва от днес със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов. Финансовите средства за изграждане на инженерно-техническото съоръжение ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.

На пресконференция след извънредно заседание на Министерския съвет, проведено на 21 октомври, министърът на отбраната обяви, че Министерството на отбраната започва възстановяване на 107 км. ътищата и подходите към зоната, на която предстои да бъдат изградени техническите съоръжения за недопускане преминаването на българска територия. Той посочи, че по предварителна оценка тази дейност ще се приключи в рамките на 35-40 дни и в нея ще се включат 50 души личен състав и 40 единици специализирана техника.

източник: 24 часа