Стандарти пречат да се определи лечението за всеки пациент

Животът

24-10-2013, 16:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Наемането на болногледачка не винаги е решение за близките на болен, твърди д-р Матев

"Голям проблем в болничното лечение с наложените стандарти е, че няма точна и ясна преценка по отношение на необходимите дни за лечение на един пациент.

А страданието на пациента е многолико. Не по-малко от 30% пациентите остават недолекувани, започва едно лечение, но към него има и други диагнози, хронични, с които един пациент си върви и те остават на заден план, докато той се стабилизира".

Това сподели за Burgasutre началникът на първото отделение за долекуване към МБАЛ - Бургас - д-р Георги Матев.

По думите му в повечето случаи пациентите се изписват не в много добро възстановено състояние. Същевременно здравните заведения няма как да постъпят по друг начин, защото клиничната пътека е свършила.

В случая за Бургаска област единствено хосписът дава възможност за продължаване на това лечение извън рамките на стандарта "клинична пътека", което е в помощ както на пациента, така и на неговите близки.

"Да се ангажираш с лечението на един болен в домашни условия, е първо нехуманна и второ – не много обичайна практика за едно семейство. Вече имахме два случая на пациенти, които в домашни условия са се влошили след изписване и се е наложило да потърсят нашата помощ. 

И двамата пациенти бяха изписани в много добро състояние, но за съжаление вкъщи не са могли да им помогнат адекватно", каза още реаниматорът.

Според него при определени заболявания наемането на медицински работник в домашни условия е лошо решение. 

"Това може да бъде само временно обгрижване, но не и стратегия. Тя няма необходимата апаратура, нито специалисти, нито медикаменти, ако нещо се наложи по спешност", допълва още д-р Матев.