100 мъртви души на заплата в старозагорската болница

Гражданите настояват за пълна проверка на състоянието на лечебното заведение

100 мъртви души получават заплата в МБАЛ „Проф. Стоян Киркович” Стара Загора. Задълженията на болничното заведение към днешна дата възлизат на 21 млн.лв. 17 млн. лв от тях са просрочени към доставчици на лекарства, медицински консумативи, за хранене, за пране, за услуги и много др.

Само на фирмата за пране, с която е сключен неефективен договор, се дължат 1 млн. лв, за електоренергия – 838 хил. лв. Общият състав на здравното заведение е 1 688 души, а болничните легла са 739,  записани в щатното са 1 521 човека. Нито една двойна структура не е ликвидирана след сливането на двете болници м.г., университетската влезнала в механичния съюз със 7 млн. лв, а многопрофилната – с 13 млн. лв. След сливането, към старите задължения се прибавят и нови - 2,5 млн. лв.

Това стана ясно днес на заседание на Обществения консултативен съвет при Областния управител на Стара Загора. Информацията бе представена от директора на старозагорската болница проф. Петрана Чакърова. По думите й, ситуацията е патова, цифрите са ужасяващи, има безобразна корупция.

Областният управител Живка Аладжова, председателстваща  заседанието на Съвета, призова присъстващите за конструктивни предложения и заяви, че те ще бъдат запознати и с финансовото положение на всички държавни дружества на територията на област Стара Загора. Според нея от изключителна важност са прозрачността в обществото и гражданският контрол, за да се управлява ефективно едно държавно дружество, каквото е болничното заведение - МБАЛ „Проф. Стоян Киркович”.

Членовете на Обществения консултативен съвет единодушно предложиха да се въведат драстични мерки и да се сезират полицията и прокуратурата за пълна проверка и да се намерят виновниците за драматичното положение на Болницата.

Решенията на гражданите са да се направи независим одит или икиномически анализ, да се потърси помощ от държавата, като финансова подкрепа от трите министерства на здравеопазването, образованието и икономиката и енергетика, както и от общините.

МБАЛ „Проф. Стоян Киркович” обслужва пациенти от цяла Югоизточна България и не можем да затворим социални отделения, които частните болници не финансират в своите структури, тревожно подчерта изп. директор проф. Чакърова, която има своя проект за оздравяване на Болницата, но без обществена подкрепа и държавна намеса е невъзможо.