Това е новият музикален шеф на Операта

Мисия Пловдив

25-10-2013, 08:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Виртуози ще свирят тази вечер в града

Своя нов музикален директор  ще посрещне оркестърът на Държавна опера - Пловдив с концерт днес. Талантливият диригент Диан Чобанов се завръща в родния град след бяскава кариера във Виена и след триумф на Арена Ди Верона. Маестрото е подбрал класически фаворити на публиката от Бетовен и Моцарт.

В концертна зала от 19 часа ще заблести и виртуозната цигуларка Лия Петрова, която свири повече на европейска, отколкото на българска сцена. Младата музикантка е бурно аплодирана  в Хамбург, Рим, Люксембург, Прага, Монако, Брюксел и др. Започва да изучава цигулка на 4 години, а от 6-годишна свири с Ансамбъл „Софийски солисти”. Лия Петрова ще изпълни един от най-популярните цигулкови концерти – този на Бетовен, написан от композитора в изключително силен творчески период.

Програмата в петък ще трогне публиката с драматичната съдба на римския генерал Кориолан, синтезирана от Бетовен в едноименната овертюра към театрална пиеса.  Любителите на класическата музика ще чуят още 36-та симфония от Моцарт, написана само за 4 дни по време на престоя на композитора в Линц.

След силната програма в петък оркестрантите започват трескава подготовка за зрелищните премиери на „Мадам Бътерфлай” и „Турандот” през ноември в Градски Дом на Културата. Спектаклите са режисирани от доц. Нина Найденова - новият директор на Държавна опера -Пловдив.